Konservativ senator på spanden

Homoseksuel toilet-sex er ikke et plus for nogen politiker. Men for en konservativ senator fra en af de mest konservative amerikanske stater er det tæt på en dødsdom.

Den republikanske senator Larry Craig har erkendt sig skyldig i have »utugtig optræden«, hvor han har lagt op til sex med en anden mand på et offentligt sted.<br>Foto: Win Mcnamme/AFP Fold sammen
Læs mere

Det er et af den slags rygter, der som Duracell-kaninen bliver ved og ved. »Har du hørt, at senator Larry Craig er homoseksuel?«

Rygtet svirrede, da han i slutningen af 1960erne gik på universitetet i Idaho. Det svirrede, da han som ungkarl blev valgt som formand for landboungdom. Det svirrede, da han i 1980erne blev indvalgt i Repræsentanternes Hus, og det svirrede ja, det blev skrevet og debatteret offentligt i oktober 2006, hvor han var republikansk senator.

Derefter fik hans lokalavis, The Idaho Statesman, nok og satte sin bedste mand på sagen. Journalist Dan Popkey talte over de følgende seks måneder med 300 personer, og i maj konfronterede han senator Craig i et timelangt interview. Under interviewet spillede han bl.a. et båndoptaget interview med en republikansk funktionær i Washington, og den pågældende funktionær hævdede at have haft homoseksuel sex med Craig på toilettet på byens banegård, og Popkey havde også talt med to andre mænd, som senatoren angiveligt havde lagt an på.

Craig benægtede opbragt, og fru Craig begyndte at græde, og det blev enden på den historie, som aldrig blev trykt.

Dobbeltmoralen
Idaho Statesman føler sig formentlig en smule brændt i disse dage.

Natten til i går dansk tid kom det frem, at senator Larry Craig havde erkendt sig skyldig i som den amerikanske straffelovsterm hedder »utugtig optræden« på et toilet i lufthavnen i Minneapolis. Han havde lagt op til sex med en mand, som viste sig at være en civil betjent, og han havde modtaget en bøde og en betinget dom.

Det opsigtsvækkende er ikke, hvad der foregik på toilettet i lufthavnen, for der foregik meget lidt. Ifølge politirapporten forsøgte Craig via et homoseksuelt signalsystem bl.a. ved at tappe på sin højre sko at invitere til sex, men uden held.

Det opsigtsvækkende er derimod dobbeltmoralen. Craig er en af de mest konservative senatorer fra en af de mest konservative stater. Han stemmer rutinemæssigt for alle forslag, der handler om såkaldte familieværdier, og han stemmer imod enhver lov, som vil gøre livet nemmere for homoseksuelle.

Han er kendt som en af de argreste modstandere af homoseksuelles ret til ægteskab og adoption, og ikke uden grund fremhævede den højrereligiøse organisation Idaho Values ham som et politisk forbillede i øvrigt i et nyhedsbrev, hvor organisationen samtidig klagede over den homoseksuelle aktivitet på mange lufthavnstoiletter.

Træd tilbage
Men efter afsløringen fra Minneapolis er Craig ikke længere en stor mand hos Idaho Values, som i går opfordrede ham til at træde tilbage fra Senatet. Det samme gjorde andre konservative politikere og kommentatorer, bl.a. den fremtrædende radiomand Hugh Hewitt.

Larry Craig valgte i går at træde tilbage fra sin post som en af toplederne af Mitt Romneys præsidentkampagne, og Romneys folk forsøgte at støvsuge internettet for den anbefalingsvideo, som Craig havde indspillet for deres mand en video, hvor han igen taler om vigtigheden af familieværdier.

Afsløringen kommer på et tidspunkt, hvor Republikanerne i Senatet i forvejen har problemer nok. FBI efterforsker deres nestor, Ted Stevens, for korruption, og senator David Vitter erkendte tidligere på sommeren at have været en flittig gæst hos prostituerede.

Selv en professionel republikansk fortaler som Ari Fleischer præsident Bushs tidligere talsmand erkendte situationens alvor i går på amerikansk TV.

»Jeg tror ikke, at senator Craig kan overleve politisk. Detaljerne omkring hans anholdelse er simpelt hen for uappetitlige.«