Konservativ kupmager åbner kattelem for Østrigs højreparti

Østrigs udenrigsminister Sebastian Kurz har taget magten i det konservative regeringsparti ÖVP. Mens Østrig er på vej mod nyvalg, kan højrepartiet FPÖ glæde sig over nye magtmuligheder.

Foto: Florian Wieser. Østrigs udenrigsminister Sebastian Kurz har taget magten i det konservative regeringsparti ÖVP. Med krav om nyvalg i efteåret har Kurz gode chancer for at blive Østrigs næste kansler.
Læs mere
Fold sammen

BERLIN: Han er ung, ambitiøs og gælder som en af Østrigs mest fremtrædende udlændingestrammere.

Nu ser den blot 30-årige udenrigsminister og politiske stortalent Sebastian Kurz ud til at være godt på vej mod posten som kansler i Østrig.

I weekenden lancerede Kurz et dristigt, men vellykket initiativ, der sikrer ham fuld kontrol over magten med Østrigs traditionsrige konservative folkeparti ÖVP. Fredag satte den populære udenrigsminister sit eget parti under pres med syv betingelser for at overtage ledelsen af partiet.

Søndag valgte en række lokale konservative partiforeninger enstemmigt at acceptere Kurz’ ultimatum. Vigtigst af alt får Kurz lov at stille op med sin egen ’Liste Kurz’, som i praksis reducerer ÖVP til en valgforening for den populære udenrigsminister.

Nu kræver Sebastian Kurz som nykåret formand for Østrigs konservative regeringsparti ÖVP, at den socialdemokratisk kansler Christian Kern går med til at udskrive nyvalg, der efter al sandsynlighed vil finde sted i efteråret.
Kurz’ udmelding kan åbne en kattelem for Østrigs indvandringskritiske højreparti FPÖ, der ellers blev dømt ude af østrigsk politik, da den grønne Alexander van Bellen tidligere på året besejrede FPÖ-kandidaten Norbert Hofer ved det østrigske præsidentvalg.

»Alexander Van der Bellens sejr er et stort nederlag for nationalismen, for bagstræberiske ideer og for den antieuropæiske populisme,« lød reaktionen dengang fra den tyske socialdemokratiske kanslerkandidat Martin Schulz.

Højreparti kan være tilfreds

Meget tyder dog på, at Schulz og andre centrum-venstreledere nu må indstille sig på et comeback til FPÖ.

Mens andre ÖVP-chefer tidligere har udvist skepsis over for et samarbejde med højrepartiet, har Sebastian Kurz ved flere lejligheder udvist åbenhed over for ideen om en regering bestående af Frihedspartiet og de konservative. Og noget tyder på, at de østrigske vælgere er klar til en koalition mellem Frihedspartiet og ’Liste Kurz’.

En meningsmåling fra sidste uge viser, at Christian Kern og SPÖ kan regne med 28 pct. af stemmerne, mens Kurz som formand for ÖVP ligeledes kan forvente 28 pct. af stemmerne. Heinz Christian Strache kan som FPÖ-formand være godt tilfreds med 26 pct. af stemmerne.

Højreryk i alpelandet

Dermed har Kurz på få dage formået at krone sig selv til kejser over Østrigs konservative parti og vende op og ned på de etablerede forhold i østrigsk politik.

Som nykåret ÖVP-chef har Kurz fremover enerådige beføjelser til at udpege kandidater og ministre, der ikke er medlem af ÖVP. Samtidig har Kurz som nykåret leder af ÖVP eneret til at varetage koalitionsforhandlinger, såvel som til at definere indholdet af partiets politik.

Som regeringsoverhoved har Kern indtil videre udskudt beslutningen om nyvalg og har meddelt, at han som fungerende kansler frem mod et eventuelt nyvalg vil søge flertal med andre partier end ÖVP under Kurz. Mandag opfordrede Kern imidlertid den nykårede ÖVP-chef til at overtage posten som vice-kansler frem mod et nyvalg.

Uanset om Kurz får held til at smede en alliance med Frihedspartiet, vil han arbejde for at rykke alpelandet yderligere mod højre i udlændingepolitikken. 30-årige Kurz står for en konsekvent asylpolitik og var en af chefarkitekterne bag Østrigs aftale med Makedonien om at lukke Balkanruten for flygtninge i foråret 2016.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland