Konservativ kampgejst i Blackpool

Den britiske oppositionsleder David Cameron står overfor sit livs opgave, når han på de konservatives landsmøde i denne uge både skal overbevise sit eget parti og de britiske vælgere om, at han kan slå Gordon Brown ved et kommende valg.

De britiske konservative holder i de kommende dage deres årlige partikonference i den britiske badeby Blackpool. Lederen af partiet, David Cameron, nummer to f.h., gik i går en tur på en af byens mange moler sammen med sin kone Samantha, th., og New Yorks borgmester, Michael Bloomberg og dennes partner Diana Taylor. Michael Bloomberg var i går gæstetaler på konferencens førstedag. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Da David Cameron blev valgt som konservativ leder, var der håb og forventninger i luften, som det sjældent er set siden en grå John Major så sit parti blive pulveriseret af Labour i 1997. Endelig havde de konservative fundet svaret på Tony Blair. En ung, dynamisk fornyer, der næsten var bedre til at være Tony Blair end Tony Blair selv.

David Cameron lignede en vinder.

I denne uge ligner han mildest talt en presset mand.

Meningsmålingerne er i bund. Rundt regnet er vælgertilslutningen til Labour omkring 43 procent, mens oppositionen ligger og rasler nede på omkring 32 procent og den sædvanlige konservative refleks er så småt begyndt at røre på sig. Partiet har efterhånden fået etableret en tradition for at se bort fra, at der kunne være fejl i den politiske pakke, for i stedet at fyre sine ledere, hvis de ikke leverer i meningsmålingerne.

David Cameron er den femte leder, der skal forsøge at trække de konservative ind fra kulden siden valgkatastrofen for ti år siden. Da han trådte til, lignede han et serøst bud på en konkurrent. Han havde nye ideer, der aldrig før var formuleret højt af konservative og slog sig blandt andet fast på at være interesseret i miljøet. Det var en klog strategi, da kampen om de britiske vælgere udkæmpes på midten.

Men i mellemtiden er den politiske mode løbet fra David Cameron. Ingen vil længere have Tony Blair Light, som onde tunger kalder den konservative leder.

Briterne vil, tilsyneladende, i langt større omfang have den alvorstunge og seriøse Gordon Brown som premierminister. Han er en mand, der kan styre landet igennem en krise, mener seks ud af ti briter, mens kun 13 procent tror det samme om Cameron, der når ret skal være ret aldrig har fået chancen.

Cameron eller Brown
I første omgang består den konservative leders udfordring i at overbevise tropperne og dermed befolkningen om, at hans eget parti kan forholde sig i ro. At der ikke bliver flere politiske dolkestød i ryggen og underminerende klager, der bliver lækket til en glubsk britisk presse.

Kan David Cameron det, så kommer den næste og langt større opgave. Han skal overbevise vælgerne om, at han er et bedre valg som premierminister end Gordon Brown.

Labour-lederen rider lige nu på en bølge af popularitet, der delvist er skabt af den nyligt overståede Labour-konference, og det kan blive en tur op ad bakke i modvind for Cameron at forsøge at fremstå som en mand med substans overfor den verdenstunge skotte Brown.

Når Cameron kommer med sin tale til konferencen på onsdag, skal han ikke bare overbevise sit eget parti, men vælgerne om, at han har ansvarlige og nyskabende politik på programmet. Det i en sådan grad, at partiet er parat til at kunne gå til valg i næste måned, skulle Gordon Brown vælge at udnytte sin popularitet.

Set i lyst af de spekulationer, har David Cameron gjort det eneste han kunne. Han har udfordret Brown.

»Meningsmålinger kan man citere til evighed. Tro mig. Jeg vil meget meget gerne have et valg nu. Vi er parate og vi tror på, at vælgerne ved, at forandring får man kun, hvis man stemmer for forandring,« sagde David Cameron i går i, hvad der lignede en blanding mellem ren og skær bluff og konservativ kampgejst.

Gordon Brown kan læne sig tilbage i denne uge og i ro og mag gruble over om han skal udskrive valg eller vente. Lige nu er det David Cameron, der skal løbe rundt og gøre alt arbejdet.