Konservativ brite beskyldes for at blande sig i undervisning

Medlem af det britiske parlament vækker mindelser om McCarthy-æraen i USA på universiteter.

Et fremtrædende medlem af premierminister Theresa Mays konservative parlamentsgruppe er kommet i politisk stormvejr efter at have rettet henvendelse til lederne af en række universiteter om brexit-undervisningen. Scanpix/Chris J Ratcliffe Fold sammen
Læs mere

Britiske akademikere er oprørte over, at et fremtrædende medlem af parlamentet, som støtter brexit, har blandet sig i undervisningen om EU og Storbritannien på et universitet.

De siger, at det er et eksempel på direkte politisk indblanding.

»Det vækker mindelser om McCarthy-æraen i USA,« siger Universitets- og Collegeforeningen, UCU, i en kritik af forespørgsler til universitetet fra det konservative parlamentsmedlem Chris Heaton-Harris.

Politikeren vil vide, hvordan der undervises i brexit.

Hans anmodning har fået universitetsfolk til at tale om censur.

Chris Heaton-Harris, som er stærk tilhænger af brexit, og som har en fremtrædende plads i premierminister Theresa Mays konservative parlamentsgruppe, er kommet i stormvejr efter at have rettet henvendelse til lederne af en række universiteter.

Heaton-Harris vil blandt andet vide, hvilke professorer der underviser om europæisk politik med forbindelser til brexit. Han har bedt om at få kopier af semesterplaner og links til forelæsninger på internettet.

»Det er foruroligende forsøg på censur og på at udfordre den akademiske frihed,« hedder det i redaktionerne fra akademikernes foreninger.

De fleste akademikere var tilhængere af EU og imod udfaldet af brexit-folkeafstemningen sidste år.

Chris Patten, som er rektor på Oxfords Universitet, og som er tidligere konservativ partiformand, beskylder parlamentarikeren for »idiotisk leninisme«.

Patten siger til BBC, at brevene fra Heaton-Harris er en »absolut skændsel.«

En talsmand for premierminister May understreger over for britiske medier, at Heaton-Harris har skrevet til universiteterne i sin egenskab af parlamentsmedlem - ikke som medlem af regeringen.

Talsmanden understreger, at May har dyb »respekt for universiteternes frihed og uafhængighed, og at deres rolle er at skabe en åben og stimulerende debat«.

Professor Kevin Featherstone, som leder Det Europæiske Institut på London School of Economics (LSE), kalder også parlamentarikerens spørgsmål for krænkende.

/ritzau/AFP