Kongrestale kan (måske) give Trump ny start

Præsidentens første tale til kongressen kommer efter en udfordrende begyndelse på hans præsidentskab.

Præsidentens første tale til kongresse torsdag kan definere det næste forløb, der nu handlert om at få kongressens opbakning til hans løfter. EPA/AUDE GUERRUCCI/ POOL Fold sammen
Læs mere
Foto: AUDE GUERRUCCI/ POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Natten til onsdag dansk tid giver Donald Trump sin første store tale til Kongressen, og USA's nye præsident har meget på spil.

Trods egne ord om at hans administration ”kører som en fintunet maskine”, så er faktum ikke blot, at hans første tid i Det Hvide Hus har været præget af stor uro. Men også at den folkelige opbakning til ham ifølge meningsmålinger er historisk lav efter hans første korte tid ved magten målt i forhold til USA's tre tidligere præsidenter, herunder partifællen George W. Bush.

Men kongrestalen giver Trump muligheden for en ny start. I hans første periode siden indsættelsen 20. januar har han stort set undgået at fremlægge ny lovgivning, men i stedet primært holdt sig til at udstede en række skriftlige præsidentielle ordrer.

De har dog indtil videre mest haft karakter af en slags hensigtserklæringer, fordi de enten - som indrejseforbuddet for flygtninge og borgere fra syv muslimsk dominerede lande – midlertidigt er suspenderet af domstolene eller, at de mangler økonomi bag for at kunne gennemføres – såsom byggeriet af en mur på grænsen mellem USA og Mexico.

Kongrestalen er også en slags præsentation af præsidentens budgetforslag for det næste år, og dette indeholder også et andet stort valgløfte – nemlig langt flere penge til forsvaret. Dette har opbakning fra selv hans største interne kritiker i sit parti, John McCain.

Spørgsmålet er naturligvis, hvor pengene skal komme fra. 

Men for præsidenten er det nu i det hele taget vigtigt at få forsikret sine vælgere om, at han vil holde sine løfter om et konservativt budget, give langt flere penge til forsvaret og sikre en skrappere indvandringspolitik, skriver New York Times.

Men også at et opgør med sygeforsikring ObamaCare vitterlig er på vej. Og at han formår at få gennemført den første skattereform i tre årtier og givet de skattelettelser, som han lovede under sin valgkamp. Ligesom at han opfylder sit løfte om at skaffe millioner af nye jobs, bl.a. med iværksættelse af et gigantisk infrastrukturprojekt med byggerier af nye veje og broer.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA.