Kongressen har haft forbud mod hovedbeklædning siden 1837: Nu ændres det for Ilhan Omar

Ilhan Omar er den ene af de to første muslimske kvinder, der torsdag aflagde ed i Kongressen. Og hun er den eneste, der bærer tørklæde.

Ilhan Omar aflagde torsdag ed på Koranen og svor, at hun som medlem af Kongressen vil beskytte den amerikanske forfatning. Hun har allerede skrevet politisk historie med sin valgsejr, da hun er den første somaliske amerikaner  – en af de to første muslimske kvinder – og den eneste, der bærer hijab i Kongressen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik S. Lesser/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden 1837 har det været forbudt at bære hovedbeklædning i USAs Kongres.

Men nu vil Demokraterne ændre reglen for Ilhan Omar, der torsdag indtog sin plads i Repræsentanternes Hus – med et tørklæde på hovedet. Det skriver Aftenposten.

Hun er blandt det rekordstore antal af kvinder og minoriteter, som blev valgt ind i Kongressen for Demokraterne ved midtvejsvalget i november. Udover at være den første somaliske amerikaner i Kongressen er Ilhan Omar den ene af de to første muslimske kvinder, der er blevet valgt ind. Og så er hun den eneste, der bærer hijab.

»For 23 år siden ankom min far og jeg til Washington, D.C. fra en flygtningelejr i Kenya. I dag er vi vendt tilbage til samme lufthavn, aftenen inden jeg bliver svoret ind i Kongressen. Som den første somaliske amerikaner,« skrev Ilhan Omar på Twitter aftenen forinden.

Ved hendes side torsdag stod Rashida Tlaib, som er den anden kvindelige muslim, der er blevet valgt ind i Kongressen. Hun havde iklædt sig en traditionel palæstinensisk klædedragt, inden hun ifølge BBC svor sin ed på Koranen.

»Jeg sværger på Koranen for at vise, at det amerikanske folk har forskellige baggrunde, men vi nærer alle en forkærlighed for retfærdighed og frihed,« har hun tidligere forklaret til Detroit Free Press.

Over 100 kvinder blev valgt ind i Repræsentanternes Hus ved midtvejsvalget i november, og 78-årige Nancy Pelosi er igen – som den eneste kvinde nogensinde – blevet udnævnt til formand for Repræsentanternes Hus.

»Jeg er særligt stolt af at være kvindelig formand for Huset i denne Kongres, som markerer 100-årsjubilæet for kvinders stemmeret. Og at vi alle har evnen og privilegiet til at være her med flere end 100 kvinder i Repræsentanternes Hus – det højeste antal i historien,« sagde Pelosi i sin tale torsdag.

Ud af de 534 sæder, der i alt er i Kongressens to kamre, er 408 af dem dog stadig besat af mænd – og 408 af dem sidder hvide personer på, skriver Aftenposten.

De nyvalgte demokrater har imidlertid ikke nogen let opgave foran sig. Den nye Kongres er nemlig trådt sammen midt i en konflikt om budgetforhandlingerne for 2019. Mens Trump nægter at godkende et budget uden penge til den grænsemur, som han siden 2016 har lovet sine vælgere, nægter Demokraterne at vedtage et budget, der sætter penge af til selvsamme mur.

Det har indtil nu betydet, at dele af statsapparatet har været lukket ned i 13 dage, mens knap 800.000 ansatte i den offentlige sektor ifølge The New York Times går uden løn.