Kongen af wemba-rock er død

Papa Wemba var en af Afrikas mest populære musikere, gjorde congolesiske rumba kendt. Han blev 66 år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den congolesiske musiker Papa Wemba, der er blevet kaldt kongen af wemba-rock, er død, efter at han faldt om på scenen på en festival i Elfenbenskysten, meddeler festivalarrangørerne.

Papa Wemba, som var med til at gøre lyden af den populære congolesiske rumba kendt for et internationalt publikum, blev 66 år.

Den franske tv-station 24 bekræfter dødsfaldet med henvisning til Papa Wembas manager.

Papa Wemba var en del af Afrikas musikscene siden 1969, og han var en af Afrikas mest populære musikere.

Papa Wemba, hvis virkelige navn var Jules Shungu Webadio, inspirerede også en kultbevægelse, der blev kendt som Sapeurs. Dens medlemmer brugte store summer på designertøj.

Musikeren havde siddet i fængsel for menneskesmugling, og han var for nogle år siden inviteret til festival for verdensmusik i København.

Wemba var tidligere blevet dømt for menneskehandel i Frankrig og Belgien. Det skete, efter at han fik smuglet flere hundrede afrikanere ind i Europa under påskud af, at de var medlemmer i hans orkester.

Han var også på et tidspunkt fængslet i Zaire (i dag Den Demokratiske Republik Congo, DRCongo) for en påstået affære med en generals datter.

Rapper Youssoupha fra Kinshasa, hovedstad i DRCongo, skriver i et tweet på fransk, at Papa Wemba "var et ikon for vores kultur, for vores livsstil. Det er et meget stort tab."

/ritzau/AFP