Kongen af Tyskland og hans undersåtter køber ikke forbundsrepublikken

Små grupper af tyskere trykker deres egne penge, laver deres egne dokumenter og betaler ikke forbundsrepublikkens bøder. Nogle gange bliver historierevisionismen farlig.

»Kongen af Tyskland«, som Peter Fitzek kalder sig fra sit hovedsæde på et nedlagt sygehus i Wittenberg, anerkender ligesom andre rigsborgere ikke den tyske forbundsrepublik. Det Tyske Rige lever nemlig ifølge Reichsbürger-bevægelsen i bedste velgående, om end det fortsat er under besættelse af de allierede.   Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: En gang imellem stopper en tysk politimand en Reichsbürger i en trafikkontrol. Måske fordi vedkommende er beruset. Måske fordi nummerpladerne ikke er udstedt af forbundsrepublikken Tyskland, men af et selvudråbt tysk rige. Under alle omstændigheder kan forsøget på at udstede en bøde udløse en længere diskussion om juridisk hjemmel og retten til magtanvendelse. Såkaldte Reichsbürger – eller rigsborgere på dansk – tilhører en lille bevægelse af mere eller mindre højreorienterede konspiratorikere, der ikke anerkender den tyske forbundsrepublik, men insisterer på, at det tyske rige stadig eksisterer med grænserne fra 1937.

Konkurrerende grupperinger har udråbt imaginære stater som Germanitien, Fyrstendømmet Germanien og Kongeriget Tyskland.»Det er i vidt omfang – undskyld udtrykket – folk, der har knald i låget,« sagde præsidenten for det tyske Bundesverfassungsschutz, Hans-Georg Maßen, i denne uge på et pressemøde for den udenlandske presse i Berlin.

»Folk, der laver et brevhoved. Der udnævner en rigsregering og sig selv som rigsindenrigsminister. Som har et rigspas, rigskørekort og rigsnummerplader. Når det så kommer til en politikontrol – fordi det er sådan, at det sker oftere, at de har drukket for meget – så identificerer de sig med deres rigskørekort og indleder lange diskussioner med politiet, da rigsborgeren ikke anerkender betjenten, fordi han ikke er sat i aktion at rigsindenrigsministeren. Den slags mennesker findes. Som også har stridigheder med posten, fordi postvæsenet ikke anerkender rigsfrimærker,« sagde Hans-Georg Maßen.

Lærerinder truet af kongen

I 2012 grundlagde den udlærte kok Peter Fitzek for eksempel »Kongeriget Tyskland« i byen Wittenberg med egne dokumenter og penge udstedt af den kongelige rigsbank. Hans hovedsæde er et nedlagt sygehus. Det er ikke bare pudsigt kværulanteri. Peter Fitzek vil ligesom mange andre rigsborgere ikke betale skatter. Han har ifølge avisen Neue Zürcher Zeitung også truet to lærerinder på grund af deres seksualundervisning. I 2010 blev han anklaget for vold mod en offentligt ansat og forsøgte ifølge avisen at tilbageholde dommeren, som han ikke mente havde ret til at dømme et statsoverhoved. Hans »nye tyske garde« består af nogle ældre kampsportudøvere og ser sig selv som politi, skriver avisen.

I delstaten Sachsen har mænd i blå fantasiuniformer påtrykt »Deutsche Polizei« bundet en myndighedsperson, der ville opkræve ubetalte regninger til det offentlige fra én af deres »landsmænd«. De Grønnes politiker Andreas Vorrath har advaret om, at der er landsbyer, hvor rigspolitifolk patruljerer.

Det er langtfra nogen stor bevægelse. 20 personer »indsatte« i 2004 i Hannover »eksilregeringen« »Deutsche Reich«. »Rigets« senere »rigskansler« Norbert Schittke skrev i referatet, at han efter velkomsten måtte slå fast, at »kun en forsvindene lille del af den samlede tyske rigsbefolkning var mødt op«.

Rigsborgerbevægelsen baserer sig på en juridisk knude på Tysklands knudrede historie, og især en dom fra forfatningsdomstolen i 1973. Domstolen beskrev de folkeretlige problemer, som den tyske deling efter Anden Verdenskrig udgjorde. Den skrev blandt andet, at grundloven går ud fra, at Det Tyske Rige ikke er gået under med kapitulationen og de allieredes magtudøvelse.

Stadig under allieret besættelse

Riget er ikke handlekraftigt på grund af manglende organer og struktur. Rigsborgerne hævder, at de nu har oprettet de manglende organer, ignorerer forbundsrepublikken og påstår, at Tyskland stadig er besat af de allierede. Også uden for rigsborgerbevægelsen trives især i det tidligere DDR et krav om, at amerikanerne skal »rejse hjem«.

I én tysk delstat overvåger den lokale efterretningstjeneste ifølge Hans-Georg Maßen rigsborgere. Nogle af dem har en højreekstrem eller nynazistisk baggrund. De er ifølge efterretningschefen få. Men Verfassungsschutz følger med i, om højreekstremister har indflydelse på grupperne og om nogen samler våben, sagde Hans-Georg Maßen i Berlin. Det ligger ofte til disse mennesker at tænke, at de som ministre kan køre rundt med våben i bilen, sagde han.