Kongelig rådgiver i Jordan får 15 års fængsel for kupplaner

To personer er idømt 15 års fængsel i Jordan for at hjælpe en tidligere kronprins med kupplaner i kongeriget.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Youssef Allan / Royal Hashemite Co. / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En domstol i Jordan har mandag idømt en tidligere kongelig rådgiver og en fjern slægtning til kong Abdullah hårde fængselsstraffe for at have haft planer om at »destabilisere« det mellemøstlige kongedømme.

Sagen, der har rystet Jordan, involverer også kong Abdullahs halvbror og landets tidligere kronprins, prins Hamza. Hamza er dog ikke stillet for retten.

De tidligere højt placerede mænd er begge blevet dømt for deres rolle i en sammensværgelse.

Den tidligere finansminister og tidligere toprådgiver for hoffet Bassem Awadallah er idømt 15 års fængsel med hårdt arbejde. Dommen til den medtiltalte, Sherif Hassan Zaid, lyder på 15 års fængsel.

De to mænd, der under retssagen har været klædt i blå fangedragter, har nægtet sig skyldige.

Forud for retssagen rapporterede tv-stationen al-Mamlaka, at politiets efterforskning har vist, at Awadallah og Zaid havde arbejdet for at fremme prins Hamzas personlige ambitioner om at overtage magten i Jordan

Angiveligt forsøgte de at samle støtte til det både internt i Jordan og med opbakning fra kræfter uden for landet.

Prins Hamza meddelte i begyndelsen af april, at han var sat i husarrest. 18 andre, som for de flestes vedkommende er Hamzas nære rådgivere, blev anholdt i april. Men de 16 af dem blev hurtigt løsladt igen.

Jordans udenrigsminister sagde på det tidspunkt, at prinsen var en del af en »ondsindet sammensværgelse«, der var blevet afværget.

Siden har Hamza svoret troskab til kongen.

Den 41-årige prins Hamza var oprindeligt kronprins, men blev frataget den rolle af kong Abdullah i 2004. I stedet gjorde Abdullah sin egen søn, Hussein bin Abdullah, til kronprins.

Prins Hamza har i mange år været skubbet ud på sidelinjen. Men han har flere gange fået myndighederne til at reagere vredt på hans kontakter til jordanske klaner, der føler sig marginaliseret.

Jordan regnes som en af USA's nære allierede i Mellemøsten.

/ritzau/Reuters