Kongelig nedtur fortsætter: Prins trækker sig fra 230 poster og får sin fødselsdag aflyst

Prins Andrew formåede ikke at overbevise briterne om sin uskyld i Jeffrey Epstein-sagen. Nu fortsætter prinsens deroute.

 

Det britiske kongehus vil undgå flere ydmygelser. Og derfor trækker prins Andrew sig nu for 230 officielle hverv og protektioner.

Prinsens mangeårige venskab med den pædofilidømte rigmand Jeffrey Epstein og anklager om, at han selv skulle have haft sex med en 17-årig pige, har kastet Buckingham Palace ud i en krise.

Efter et TV-interview med BBC sidste weekend, hvor prins Andrew ikke for alvor formåede at tage afstand fra Jeffrey Epstein, er presset vokset på dronning Elizabeths 59-årige søn.

Han måtte droppe sin titel som »kansler« af Huddersfield Universitet efter pres fra mange studerende, som mente, at han var uegnet til rollen på grund af sine »forbindelser til en velkendt pædofil.«

I løbet af den forgangne uge har Andrew blandt andet også mistet sine protektioner for English National Ballet og Royal Philharmonic Orchestra.

Og nu oplyser Buckingham Palace altså, at han trækker sig fra »samtlige protektioner« – 230 i alt, skriver The Guardian. Beslutningen er midlertidig, oplyser Kongehuset, og det håbes altså stadig, at prinsen før eller siden kan vende tilbage i en offentlig rolle.

Prins Andrew

»Jeg vil fortsætte min utvetydige fortrydelse af min upassende forbindelse til Jeffrey Epstein.«


Flere universiteter, institutioner og organisationer var allerede i gang med at overveje, om de kunne fortsætte deres samarbejde med den skandaleramte prins.

Efter at han angiveligt var blevet presset af sin mor, den 93-årige dronning Elizabeth, og sin storebror og tronfølger, 71-årige prins Charles, meddelte Andrew i sidste uge, at han »fritages fra officielle forpligtelser« i en periode.

»Jeg vil fortsætte min utvetydige fortrydelse af min upassende forbindelse til Jeffrey Epstein,« sagde han.

Ifølge flere britiske medier har dronning Elizabeth besluttet at aflyse prins Andrews offentlige fødselsdagsfejring, når han fylder 60 år i februar.

Milliardæren Jeffrey Epstein blev fundet død i sin fængselscelle i august, efter han angiveligt havde begået selvmord. Han sad anklaget for blandt andet menneskesmugling og sex med mindreårige. Ét af de vigtigste vidner i den sag var Virginia Roberts, som siger, at hun er blevet presset til at have sex med en række af Epsteins forbindelser – blandt andet med prins Andrew, da hun var 17 år gammel, hævder hun.

Prins Andrew mente i interviewet med BBC ikke, at han havde set kvinden før. Et meget delt billede viser prinsen side om side med den purunge kvinde. Prins Andrew har dog antydet, at der kan være tale om billedmanipulation.

Prins Andrew afviser alle påstande fra Virginia Roberts og hævdede indtil for nylig, at han aldrig havde mødt hende. Så dukkede dette foto fra 2001 op: Prins Andrew, Virginia Roberts og til højre Ghislaine Maxwell, som var milliardæren Jeffrey Epsteins højre hånd, der rekrutterede unge piger til sex. Foto fra de flere end 2.000 siders retsmateriale, som Berlingske har fået adgang til. Fold sammen
Læs mere
Foto: Handout.