Kongehus undersøger læk af video med heilende dronning Elizabeth

Det britiske kongehus sætter nu alle sejl ind på at finde ud af, hvem der lækkede private filmoptagelser af en heilende syvårig dronning Elizabeth.

Dronning Elizabeth taler med elever på en skole i det østlige London, hun besøgte i fredags sammen med Prins Philip. Fold sammen
Læs mere
Foto: TOBY MELVILLE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

STORBRITANNIEN: Den chokerende filmoptagelse af en heilende syvårig dronning Elizabeth, der i sidste uge chokerede mange briter, er blevet lækket af en ukendt kilde. Originalen var opbevaret på Windsor-slottet, hvor dronning Elizabeths personlige arkiver er under lås og slå, skriver bt.dk.

Desuden er der ifølge avisen The Sun lavet flere kopier i årenes løb, og det kan altså være en af dem, som avisen har fået fingre i. Hvordan det præcis er foregået, skal en royal undersøgelse derfor finde ud af.

Sent fredag aften offentliggjorde tabloidavisen The Sun en 17 sekunder lang optagelse fra 1933. Her kunne man se en smilende og heilende syvårig Elizabeth, der sammen med sin treårige lillesøster og deres mor lærte at heile af deres onkel, der tre år senere blev Kong Edward.

Det britiske kongehus overvejer ifølge Sky News, om der skal sendes et sagsanlæg af sted mod The Sun. Hvis avisen har fået videoen ved at overtræde loven, eller hvis mediet har brudt ophavsretsloven, kan det ende med et retsligt opgør.

Det er nemlig efter al sandsynlighed dronning Elizabeths far, den senere Kong George VI, der står bag kameraet. Han er det eneste familiemedlem, der mangler på optagelserne, og han var kendt for flittigt at forevige familien. Hvis det er tilfældet, så tilhører rettighederne til klippet den royale familie.

Men først skal efterforskningen finde frem til, hvem der lækkede optagelserne til The Sun, og hvorfor de gjorde det.

En af Dronningens tidligere pressemedarbejdere Dick Arbiter fortæller til Sky News, at det muligvis er et rent tilfælde, at den royale nazi-hilsen er endt i offentligheden.

»Jeg vil gerne tro, at det uforvarende er blevet givet væk som nogle harmløse optagelser fra 1933, uden at nogen egentlig vidste, hvad optagelserne rent faktisk indeholdt,« siger han ifølge bt.dk til Sky News.

Offentliggørelsen førte til stor opstandelse og Kongehuset udtrykte stor skuffelse:

»Det er skuffende, at en video, der er optaget for otte årtier siden og tilsyneladende er fra Hendes Majestæts personlige familiearkiv, er kommet andre i hænde og bliver udnyttet på denne måde,« lød det ifølge bt.dk fra en af hoffets talsmænd.

The Sun har forsvaret sig med, at filmklippet har historisk relevans, da det kan belyse Kong Edwards forhold til nazismen. Mediet nægter at afsløre kilden og hævder at have fået videoen »på lovlig vis«. The Sun understreger, at offentliggørelsen af videoen ikke skal ses som en kritik af Dronningen, hendes søster eller deres mor.

Elizabeths onkel Edward blev konge i januar 1936 og abdicerede i december samme år, da han valgte at gifte sig med en borgerlig, amerikansk kvinde. Året efter besøgte han Adolf Hitler i Tyskland, hvor han også brugte nazi-salutten som hilsen.