Konflikt fører til forbud: Tysk universitet forbyder niqab og burka til forelæsninger

Da en studerende troppede op til en forelæsning i niqab på Kiels universitet, fik det hurtigt konsekvenser. Snart efter havde universitet vedtaget et forbud mod niqab og burka. Tysklands uddannelsesminister bifalder beslutningen.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Når de ikke har undervisning eller sidder til forelæsning, må de muslimske kvinder på Christian Albrechts Universitet i Kiel sådan set klæde sig, som de vil.

Men dukker de op til forelæsning med ansigtet tildækket bag en niqab, kan de nu blive bedt om at tage den af. Efter en konflikt med en studerende, som mødte op til en botanikforelæsning i niqab, har universitet i Kiel forbudt niqab og burka i undervisningen.

Det skriver tyske Spiegel og Kieler Nachrichen.

Kort før jul var der en studerende, som havde konverteret til islam, der kom til undervisning iført niqab. Underviseren lod her den studerende vide, at han ikke ville acceptere niqab i sin undervisning, men hun nægtede angiveligt at fjerne den.

Ikke længe efter introducerede universitetet forbuddet. Begrundelsen er, at universitetet skal sikre åben kommunikation i undervisningen – og at denne åbne kommunikation altså ikke kan opnås, hvis man hverken kan aflæse ansigtsudtryk eller gestik hos den ene part.

»Da et tildækket ansigt forhindrer den åbne kommunikation, kan sløret ikke bæres ved kurser, eksaminer og samtale, der vedrører undervisning og rådgivning,« står der i de nye retningslinjer for universitetet.

Tysklands uddannelsesminister Karin Prien – fra Merkels parti CDU – byder universitetets beslutning velkommen, skriver Kieler Nachrichen. Hun fortæller til avisen, at hun også selv har tænkt sig at introducere en »præcisering i forbindelse med en skolelovændring for skoleområdet«.

Det er allerede forbudt for lærere at bære niqab og burka flere steder i Tyskland.

På nationalt niveau er det strafbart at køre bil med »noget af eller hele ansigtet tildækket,« ifølge en ny trafiklov, som blev vedtaget i 2017.

Offentligt ansatte må heller ikke bære hverken niqab eller burka på arbejde. Arbejder man i militæret eller som embedsmand er det også ulovligt at tildække ansigtet.

I staten Bayern er det forbudt at være fuldt tilsløret på en række udvalgte, offentlige steder.

Der er lignende tildækningsforbud i flere andre europæiske lande. Det gælder ikke bare Danmark, men også Italien, Østrig, Holland, Belgien og Frankrig.

I oktober erklærede FNs menneskerettighedskomité, at Frankrigs myndigheder havde krænket to kvinders menneskerettigheder, da de uddelte bøder til dem for at gå med niqab.