Kondomer følger med dansk nødhjælp

Danmark støtter nu et pilotprojekt i Etiopien, hvor uddeling af nødhjælp skal kobles sammen med tilbud om prævention og familierådgivning.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) er parat til at gå nye veje i kampen for pigers og kvinders ret til at bestemme over egen krop og beskytte sig mod graviditet og til samtidig at gøre en indsats for at få nedbragt befolkningstilvæksten ikke mindst i Afrika.

»Jeg er glad for at kunne give 20 millioner kroner til et pilotprojekt i Etiopien, hvor vi vil koble uddeling af nødhjælp med indsatser for, at kvinder får bedre adgang til familieplanlægning,« siger Ulla Tørnæs.

Ideen om at der eksempelvis skal være mulighed for at få udleveret kondomer, når nødlidende i verdens mange humanitære kriser står i kø for at få en nødhjælpspakke, diskuterede Ulla Tørnæs senest under et besøg i netop Etiopien for to uger siden.

Mærkesag for Danmark

Den danske indsats for det, der i fagsproget kaldes seksuelle og reproduktive rettigheder, er en mærkesag for skiftende regeringer, og det er en topprioritet for Ulla Tørnæs.

Det skyldes ikke kun hensynet til piger og kvinder, der ellers skal lægge krop til at føde alt for mange børn. Ministeren ser også en klar sammenhæng mellem befolkningstilvæksten og migration mod Europa.

»En del af løsningen på at begrænse migrationspresset mod Europa er at reducere den meget høje befolkningstilvækst i mange afrikanske lande,« som Ulla Tørnæs udtrykker det.

Bidraget på de 20 millioner kroner vil blive annonceret på FNs Generalforsamling i New York i denne uge. Pengene skal bruges til projekter for piger og kvinder i humanitære kriser – eksempelvis den tørke- og sultkatastrofe, der hærger på Afrikas Horn.

»Piger og kvinder er særligt sårbare i humanitære kriser, og dér skal vi også slå et særligt slag for, at piger har adgang til at gå i skole. Uddannelse af piger er sammen med adgang til prævention nemlig helt afgørende for at få nedbragt befolkningstilvæksten,« fastslår Ulla Tørnæs.