Kompostbakterie tog livet af haveejer

I Skotland er flere blevet syge af bakterier, som lever godt i kompostbunkerne. Haveejere anbefales at vaske hænder.

Manden på billedet her har intet med "kompostsygen" i Skotland at gøre, men haveejere opfordres generelt til at være grundige med hygiejnen, når de har været i haven. Arkivfoto: Bax Lindhardt Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en god idé at vaske hænder, når man har været i haven og ordne kompost. I Skotland er én mand død og fem andre blevet syge af bakterien Legionella longbeachae, som menes at komme fra kompost. Det skriver BBC.

Bakterien er først dukket op i Storbritannien for nylig, men er velkendt i Australien og New Zealand, hvor man mærker kompostposerne med advarselsskilte.

- Havearbejde er en sund hobby, men som med alt andet er der en risiko. I løbet af de seneste fem år har vi haft tre bekræftede tilfælde af Legionella longbeachae plus to "sandsynlige" og en "mulig", så vi er nødt til at gøre noget for at reducere risikoen, siger Martin Donaghy, medicinsk direktør for Health Protection Skotland.
 
Også danske haveejere skal være påpasselige og vaske hænder, når de har arbejdet med jord. 
 
- Jeg  har ikke hørt om den konkrete bakterie, men hvis der er noget, man ikke har styr på, hvad indeholder, så skal man selvfølgelig vaske hænder, siger Karna Maj, der er redaktør på Havenyt.dk. 

Symptomer 
I Storbritannien opfordres alle læger til at være opmærksomme på, om der kan være en forbindelse til havearbejdet, hvis man får patienter med en usædvanlig lungebetændelse.

Symptomerne på Legionella longbeachae er blandt andet hovedpine, diarre og tør hoste efterfulgt af lungebetændelse.

De fleste, der rammes af bakterien, kan behandles med antibiotika, og Martin Donaghy mener derfor, at der kan være tilfælde, hvor man ikke har været klar over, at patienterne var ramt af den pågældende bakterie.

- Et af kendetegnene ved dette fænomen er, at vi kun har set det i Skotland. Vi arbejder tæt sammen med vores kollegaer i England for at finde årsagen, siger Martin Donaghy.

Minimal risiko

I Skotland diskuterer man nu, om producenterne skal anbefales at sætte advarselsmærkater på kompostposerne. En talsmand for Growing Media Association maner dog til besindighed:
 
- Den ekstraordinære sjældenhed af sagerne synes at indikere, at at risikoen for at blive syg af komposten er overordentlig lille.