Kommuner: Imamer er en del af løsningen

Aarhus' borgmester­ kritiserer regeringen for at droppe imamerne i kampen mod radikalisering. Også i Odense beskrives imamer som vigtige allierede.

»Vi insisterer på at fastholde dialogen med imamerne og de religiøse ledere, fordi de har en stor betydning for de unges holdninger. Vi er nødt til at sikre os, at imamerne er en del af løsningen, når det handler om antiradikalisering, fordi muslimer lytter til dem,« siger Aarhus’ borgmester, Jacob Bundsgaard (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da regeringens plan for kampen mod radikalisering blev vedtaget i januar, var det med Dansk Folkepartis fingeraftryk: Imamer skal ikke være med til at hive personer ud af den radikale islamisme, som regeringen havde lagt op til. Ifølge DFs udlændingeordfører, Martin Henriksen, er imamer i Danmark »en del af problemet og ikke en del af løsningen«.

Men sådan ser man ikke nødvendigvis på det i kommunerne, der i høj grad er frontlinjen. Aarhus’ borgmester, Jacob Bundsgaard (S), beskriver imamerne som en nødvendig del af værnet mod radikalisering.

»Vi insisterer på at fastholde dialogen med imamerne og de religiøse ledere, fordi de har en stor betydning for de unges holdninger. Vi er nødt til at sikre os, at imamerne er en del af løsningen, når det handler om antiradikalisering, fordi muslimer lytter til dem,« siger han.

Ifølge den seneste vurdering fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) er mindst 115 personer siden 2010 rejst fra Danmark til Syrien eller Irak for at kæmpe. Knap hver femte er kommet i Grimhøj-moskéen i Aarhus, men ifølge borgmesteren er det lykkedes at dæmme op for strømmen bl.a. med hjælp fra moskéens ledere.

Odense søger dialogen med imamerne

I Odense forklarer lederen af samarbejdet mellem skole, socialforvaltningen og politiet (SSP), Tommy Holst, at myndighederne har en »stabil dialog« med bestyrelserne bag områdets moskéer og dermed imamerne, fordi imamer ofte sidder i bestyrelserne. Dialogen handler typisk om vrede unge, og om hvordan de holdes fra vold og udemokratiske metoder. SSP-lederen ønsker ikke at komme det nærmere, fordi »en del af samarbejdets karakter er, at det foregår i fortrolighed«.

»Det bygger på relationer, der er opbygget over år, og hvor man kan tale om svære ting. Måske er det også en del af grunden til, at Odense ikke oplever store udfordringer med unge, som er rejst til konflikten i Syrien,« siger Tommy Holst og forklarer, at myndighederne har sund skepsis med i samarbejdet med de religiøse kræfter:

»Men generelt er det ikke sådan, at vi oplever andet end en fælles vilje og forenelige holdninger.«

København har ifølge integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) »en dialog med moskéer og imamer, men ikke et egentligt samarbejde«. I januar nedsatte kommunen en ekspertgruppe med den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp i spidsen. Gruppen undersøger blandt andet, hvordan imamerne håndteres, så antiradikaliseringsindsatsen bliver så effektiv som muligt.

Ifølge Aarhus’ borgmester bør der på nationalt plan opstilles rammer for, hvornår man kan virke som imam. I dag hentes imamer hertil fra eksempelvis Tyrkiet eller Saudi-Arabien. De kan være dygtige teologer, men kender i udgangspunktet ikke sproget og samfundet. Og de kan vanskeligt rådgive om at praktisere islam i Danmark.

»Derfor mener jeg, at det skal kræve autorisation at være imam i Danmark,« siger Jacob Bundsgaard.

Mulig certificering af imamer

Borgmesteren anerkender regeringens behov for en bred aftale om antiradikaliseringsplanen, men efter hans opfattelse var det en fejl at skrive imamerne helt ud af aftalen.

»Der er givet imamer, hvis muligheder for at praktisere i Danmark vi skal gøre alt for at begrænse. Men der er heldigvis også mange indsigtsfulde og samvittighedsfulde imamer, som hjælper unge med at finde en vej i livet, og som bidrager til det danske samfund,« siger Jacob Bundsgaard og tilføjer:

»At skære alle over en kam er at stikke hovedet i busken, fordi sondringen er svær.«

Regeringens antiradikaliseringsplan er ifølge Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, et udtryk for kompromisets kunst og dermed praktisk politik. Hun tager gerne en drøftelse om central certificering af imamer, men mener, at kommunerne har bedst føling med, om den enkelte imam bidrager positivt eller ej.