Kommission: Britisk presse skal tøjles af nyt nævn

Efter afsløringen af brodne kar på en tabloidavis skal britiske medier rette sig efter et nyt, uafhængigt pressenævn, anbefaler kommission. Politisk slagsmål i vente.

Foto: ADRIAN DENNIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Britisk presse skal rette sig efter et nyt, uafhængigt pressenævn, der kan undersøge brud på god presseetik og uddele bøder, anbefaler den såkaldte Leveson-kommission efter 16 måneders kulegravning af den britiske presses kultur, metoder og etik.

Kommissionen blev nedsat i fjor af premierminister David Cameron efter den omfattende aflytningsskandale på den nu hedengangne tabloidavis News of the World, der præsterede at få det mest plettede CV i britisk avishistorie.

Foruden at hacke telefonsvarere til flere kendisser nåede avisen både at bestikke politifolk og true politikere med negativ dækning, hvis de nægtede at samarbejde med avisen. I 2011 aflivede den australsk-amerikanske mediemogul Rupert Murdoch sit problembarn.

Spørgsmålet er nu, om Leveson-kommissionens anbefalinger, der er baseret på afhøringer af 650 vidner, ender med at blive stadfæstet ved lov.

Cameron sagde tidligere på året, at han vil følge Lord Justice Levesons råd, hvis de da ikke er for »hårdhændede« og »skrupskøre«. Accepterer han anbefalingerne, lægger han sig med sikkerhed ud med mediechefer, der frygter for pressefriheden.

Sikkert er det også, at Cameron står foran et splittet parlament. Onsdag indrykkede 60 medlemmer af parlamentet, blandt andre flere tidligere ministre og adelige fra Overhuset, et indlæg i Guardian og Telegraph for at advare imod love, der regulerer pressen. Det vil udgøre den største fare for pressefriheden i over 300 år, skriver de med henvisning til, at statslig licens til udgivelser blev afskaffet helt tilbage i 1695.

Aflytningsskandalen begyndte for alvor at rulle, da det kom frem, at News of the World havde hacket en forsvunden 13-årig skolepiges telefon og slettet telefonsvarerbeskeder. Det betød, at hendes familie troede, at hun var i live, mens hun faktisk var blevet dræbt.

Ifølge det britiske Metropolitan Police er der næsten 5.000 potentielle ofre for telefonhacking i News of the World-sagen, og af dem er cirka halvdelen blevet underrettet.