Kommentar: Verden er ikke blevet et mere sikkert sted siden i går

Mordet på Benazir Bhutto er dybt tragisk og har efterladt verden i chok. Det er et forkasteligt anslag mod forsonings- og reformprocessen i Pakistan og må fordømmes på det kraftigste.

Terroristerne må ikke få held til at sabotere forsonings-, reform- og demokratiprocessen i det i forvejen splittede Pakistan. Det internationale samfund må bakke op om de demokratiske kræfter, der arbejder for fred og demokrati i Pakistan og mod terror og diktatur.

Den politiske situation i Pakistan er kaotisk og under konstant forandring. Der er med mordet på Bhutto en reel fare for yderligere kaos i Pakistan. Den eneste vej frem er, at få de mere demokratiske og moderate kræfter til at arbejde sammen. Et skrøbeligt og splittet Pakistan er til fare for hele regionen og dermed verden.

Pakistan har gennem det seneste år i tiltagende grad været præget af terror og selvmordsbomber, hovedsageligt forårsaget af islamiske fundamentalister. En voksende radikalisering, primært i grænselandet til Afghanistan, kan også konstateres. Fundamentalisme er lige nu den største trussel mod Pakistan, og er via den globale terror også et direkte sikkerhedsproblem for vestlige interesser. Mange af de seneste års terrorangreb i Vesten, Indien og i Afghanistan har haft direkte tilknytning til lejre i Pakistan. Pakistan spiller en kritisk rolle for regional stabilitet og for den internationale kamp mod terror. Når det gælder Afghanistan, er Pakistan en integreret del af såvel problemet som løsningen. Et stabilt og demokratisk Pakistan er afgørende for en positiv udvikling i Afghanistan, for en løsning af den mangeårige konflikt med Indien om Kashmir, for ikke-spredning af masseødelæggelsesvåben, for opdæmning af eksport af narko og for opbremsning af uønsket migration til EU.

Verden er ikke blevet et mere sikkert sted at være siden i går – tværtimod. Derfor er det så vigtigt at alle demokratiske kræfter både i Pakistan og internationalt arbejder sammen om at fremme fred, stabilitet og demokrati i Pakistan.