Komiker er førende præsidentkandidat i Ukraine

Komikeren Zelenskij spiller Ukraines præsident i en tv-serie. Nu er han favorit til vinde præsidentvalg.

20 procent af ukrainerne vil ifølge en meningsmåling stemme på komikeren og skuespilleren Volodymyr Zelenskij ved præsidentvalg i næste måned. Sergiy Gudak/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Som komiker har Volodymyr Zelenskij de seneste tyve år imiteret Ukraines politikere. I en populær tv-serie har han sågar spillet rollen som landets præsident. Nu er han favorit til at overtage rollen i virkeligheden.

I en meningsmåling fra sidste måned sagde omkring 20 procent af de adspurgte, at de ville stemme på komikeren.

Meningsmålingen gav den tidligere premierminister Julia Timosjenko næstflest stemmer (18 procent) og Ukraines nuværende præsident, Petro Porosjenko,tredjeflest stemmer (15 procent).

I alt 44 har meldt deres kandidatur til næste måneds præsidentvalg. Det er det højeste antal kandidater nogensinde. Observatører forventer derfor et tæt valg.

»På dette tidspunkt er det umuligt at sige, hvem der faktisk vil vinde,« udtaler USA's ambassadør i Ukraine, Kurt Volker.

Zelenskij er som komiker en populær mand. De seneste år har han vundet fans gennem sin rolle som Ukraines leder i den populære komedieserie »Sluga Narodu« (»Folkets tjener«).

Zelenskij har også opnået tilslutning gennem sine politiske mærkesager. Han har udnyttet den gængse frustration over Ukraines politiske klasse og det langsomme reformtempo.

»Folk er trætte af den gamle garde,« fortæller han i et interview ifølge det norske nyhedsbureau, NTB.

»Korruptionen er over alt. Vi må reducere virkningen, som den har på staten og på folks liv,« fortæller han videre i interviewet. Her beskriver han sine planer for at standse folkeflugten ud af landet ved at øge lønninger og skaffe internet i landsbyerne.

Zelenskijs manglende politiske erfaring og hans tilknytning til milliardæren Igor Kolomoiskij, der betragtes som fjende af præsident Porosjenko, nævnes som hans største svagheder i kampen for præsidentposten.

Ukraine har været ramt af en kraftig nedgang i levestandarden, siden Rusland i 2014 invaderede Krim-halvøen og separationsopgøret i Øst-Ukraine startede.

Præsidentvalget finder sted den 31. marts. Hvis ingen af kandidaterne får over 50 procent af stemmerne, vil en anden valgrunde finde sted tre uger senere.

/ritzau/AFP