Kom tæt på Berlinmurens kollaps i ny podcast med Berlingskes Lykke Friis

Lykke Friis og Nynne Bjerre er værter på Berlingske nye podcast om 1989, hvor vi hører om de tilfældigheder, der var med til at vælte Muren og den dominoeffekt det havde på resten af den kommunistiske østblok.

 

»Tusinder af østtyske statsborgere strømmer i disse timer over grænsen fra Ungarn til Østrig med kurs mod Vesttyskland – det er den største masseflugt fra DDR til Forbundsrepublikken, siden Berlinmuren blev bygget i 1961.«

Sådan lød det fra TV-Avisens oplæser Ole Thisted 11. september 1989, knap to måneder inden Muren falder, men det er her, at Berlingskes podcast om 1989 begynder.

Podcasten »1989 – Med Lykke Friis & Nynne Bjerre« består af fem afsnit, og hvert afsnit tager udgangspunkt i en dato fra efteråret 1989.

Første afsnit er om de 65.000 østtyskere, der forsøger at forlade østblokken via Ungarn 11. september. Andet afsnit handler om 9. oktober og Leipzig, hvor tusindvis af østtyskere er på gaden og råber slagordet »Wir sind das Volk« (Vi er folket) som en kraftig demonstration mod DDR-ledelsen.

Der var ikke nogen plan for, hvordan Berlinmuren og jerntæppet i 1989 kunne afmonteres. I dag er det svært at forestille sig, at 1989 kunne være gået på en anden måde. Men i jubelåret var det flere gange ved at gå galt. Hvad var der f.eks. sket, hvis grænsevagten ved Bornholmer Strasse havde skudt på demonstranterne, og Sovjetunionen dermed var blevet tvunget til at gribe ind? Berlingskes Tysklandskorrespondent Lykke Friis har i 30 året for Murens fald skrevet en ny bog om det store europæiske revolutionsår. Fold sammen
Læs mere
Foto: GERARD MALIE / AFP / scanpix.

Tredje afsnit handler om 9. november og dagen, der blev begyndelsen til enden for Østtyskland og Berlinmuren, mens fjerde afsnit handler om 17. november og Prag, hvor det tjekkoslovakiske styre står fast mod demonstranterne, mens resten af østblokken er i opløsning. Femte afsnit handler om Rumænien, der som det sidste land i østblokken først vælter i juledagene.

Bag podcasten står Lykke Friis, Berlingskes korrespondent i Tyskland, der for nylig har udgivet bogen »Håbets Europa i 89 billeder«, som er blevet flot anmeldt her i Berlingske. Podcastens anden vært er Nynne Bjerre, tidligere vært på DR2s »Deadline«.

»1989 – Med Lykke Friis & Nynne Bjerre« kan høres via Berlingskes hjemmeside, eller hvor man ellers lytter til podcasts.