Kolera kan forværre situationen i cyklonramte Sydøstafrika

Der er fundet koleratilfælde i Mozambique, der for nylig blev ramt af cyklonen Idai, melder Unicef Danmark.

Der er fundet koleratilfælde i Mozambique, der for nylig blev ramt af cyklonen Idai, og nu er plaget af voldsomme oversvømmelser. Mike Hutchings/Reuters Fold sammen
Læs mere

Cirka 1,85 millioner mennesker er berørt af orkanen Idai, der ramte Mozambique i forrige uge. Op mod 700 mennesker er omkommet.

Men det er ikke til at sige endnu, hvorvidt det værste er overstået, fortæller generalsekretær ved nødhjælpsorganisationen Unicef Danmark Steen Andersen.

Det skyldes, at man nu har bekræftet tilfælde af den smitsomme sygdom kolera.

- Det værste scenarie overhovedet er, hvis koleraen breder sig, fordi den er så smitsom, og det vil ramme i forvejen svækkede, siger han.

I det cyklonramte område er vækstbetingelserne for sygdommen ideelle.

Drikkevandssystemet blev hårdt ramt af cyklonen, så mange fristes til at drikke beskidt vand, og problemerne vokser, efterhånden som flere og flere mennesker samler sig i de midlertidige lejre.

- Foreløbigt kender vi kun få bekræftede tilfælde af kolera, men de næste timer og døgn sætter vi ind i håb om at inddæmme smitten, siger Steen Andersen.

Idai ramte 14. marts med størst kraft ved den centrale del af Mozambiques kyst ved havnebyen Beira. Også nabolandene Zimbabwe og Malawi blev hårdt ramt af orkanen.

Steen Andersen fortæller, at katastrofen er den værste, han har oplevet i de 20 år, han har været hos nødhjælpsorganisationen.

Det er på trods af, at området i Sydøstafrika tidligere har været ramt af voldsomt vejr.

- Det er en frygtelig katastrofe, og orkanen var meget hårdere, og oversvømmelserne er meget mere omfangsrige, end det plejer. Vi taler om et område på størrelse med Fyn, der er oversvømmet, siger han.

På nuværende tidspunkt er vandet som følge af oversvømmelserne ved at trække sig.

Dermed kan nødhjælpen komme rundt i biler og lastbiler, hvor det tidligere kun var muligt i skibe og både.

Unicef forventer, at dødstallet vil stige, når vandet trækker sig, og flere omkomne vil dukke op.

Samtidig er der stor sandsynlighed for, at alvorlige sygdomme spreder sig, herunder altså kolera og malaria.

Titusinder af hjem i Mozambique er ødelagt, og hundredtusinder af mennesker har været tvunget til at forlade deres huse i et område på 3000 kvadratkilometer.

/ritzau/