Koldt vand skyld i eksplosion

En voldsom eksplosion i et damprør kastede sten, mudder og damp op i 77 etagers højde i New Yorks gader. Myndighederne mener der var tale om en vandhammer - skabt når koldt vand rammer damp.

Foto: Shannon Stapleton / Reuters Fold sammen
Læs mere

Hundredvis af New Yorkere fik sig i går aftes et chok, da noget der lignede en islandsk kæmpegejser eksploderede på Lexington Avenue i midtown Manhattan.

Én blev dræbt og 26 blev såret - flere med alvorlige forbrændninger - af den over 500 °C varme damp (1.000 grader fahrenheit), der væltede op fra røret, der var sprunget læk. Den dræbte omkom af et hjertetilfælde.

Den gigantiske beskidte dampsky lignede til forveksling, de støvskyer, som World Trade Center-kollapset forårsagede 11. september.

Flere troede da også, der var tale om et nyt terrorangreb. New Yorks borgmester, Michael Bloomberg, fik dog hurtigt beroliget indbyggerne.

Vandhammer skabte kaos

Den voldsomme eksplosion, der sendte mudder, sten og damp op i 77 etagers højde, var forårsaget af et 83 år gammelt damprør, der sprang læk og skabte en eksplosion i en transformatorstation.

Myndighederne mener, at lækagen opstod, efter at koldt vand trængte ind til dampen i røret. Fænomenet kaldes en vandhammer og skaber meget kraftig eksplosion.

Enhver der har prøvet at hælde vand over brændende stearin eller olie kender til de voldsomme kræfter, der udløses i vandet.

Kaos brød ud

Et vidne, Adaora Udoji, fortæller til CNN, at hun hørte et enormt brag og en høj rumlen, der varede i over ti minutter. Hundredvis af folk løb skrigende og grædende ned ad Third Avenue, mens mange biler kørte mod færdselsretningen for at komme væk fra den voldsomme scene.

Flere andre har beskrevet, at de kunne mærke jorden ryste under dem som ved et jordskælv, da den første eksplosion lød.

Ti meter bredt krater

På TV-billeder kan man se at krateret er cirka ti meter bredt. En smadret bil er halvt opslugt og andre biler rundt om eksplosionen er ødelagte af sten og mudder skudt op ad hullet.

170 brandmænd blev sendt af sted til eksplosionsscenen, efter alarmen lød. Et stort område rundt om eksplosionen, der blandt andet inkluderer Grand Central Station og flere metrostationer, blev evakueret.

Myndighederne frygter stadig, at en stor mængde asbest kan være skudt med op af hullet.

Hver dag pumpes millioner af kilo damp i store rør rundt under New Yorks gader. Den over 500 °C varme damp bruges til at køle og opvarme Manhattans skyskrabere. Den høje temperatur og tryk er nødvendigt pga. af bygningernes højde.