Koldkrigsfly på vingerne igen

Rusland har genoptaget rutinerne fra Den Kolde Krig og sender spion- og bombefly på mission tæt på NATO lande. Britiske jagerfly måtte på vingerne for at tvinge russisk fly væk.

Umiddelbart ligner det en beretning fra Den Kolde Krig, men episoden er netop blevet bekræftet af det britiske forsvarsministerium og fandt sted fredag i sidste uge.

Her blev to britiske Typhoon-jagerfly ifølge oplysningerne sendt på vingerne for at overvåge og jage et stort russisk spion- og bombefly væk, da det nærmede sig britisk luftrum over Atlanterhavet.

Under den Kolde Krig var det almindeligt, at radar-operatørerne på NATOs installationer kunne se de afslørende prikker af russiske fly der nærmede sig og på Bornholm har adskillige operatører siddet med sved i håndfladerne, indtil flyene i sidste øjeblik drejede af inden de ville krænke dansk luftrum.

Begge supermagter havde dengang konstant atombevæbnede langdistance-fly på vingerne.

Efter Sovjetunionens sammenbrud og den økonomiske nedsmeltning har der ikke været afsat mange midler til den del af det russiske militær, men indenfor den seneste måned har præsident Putin gjort det klart, at Rusland genoptager sine langdistance-flyvninger.

Det sker 15 år efter at de blev indstillet - uden at USA gjorde det samme.

Ved en fælles russisk-kinesisk militærøvelse i begyndelse af måneden sagde Putin, at flyvningerne nu genoptages.

- Rusland indstillede ensidigt i 1992 flyvninger med strategiske fly for at patruljere, men desværre blev vores eksempel ikke fulgt af alle. Fly fra andre lande fortsætter med at skabe problemer med at sikre sikkerheden for den Russiske Føderation," lød det præsident Puitin, der samtidig annoncerede, at 14 strategiske langdistancefly var tilbage i tjeneste.

Allerede i juli sås de første tegn på den fornyede russiske aktvitet, da to norske jagerfly blev sendt på vingerne for at overvåge et russisk fly tæt ved den norske atlanterhavskyst.

I starten af august kom den endelige bekræftelse, da to af russernes aldrende propeldrevne "Bear-H" -fly blev observeret tæt ved Guam i Stillehavet, hvor amerikanerne netop var ved indlede en stor flådeøvelse.

Guam befinder sig mere end 5.000 kilometer fra den russiske stillehavskyst, og amerikanerne havde formentlig ikke forventet at få gæster.

To jagerfly blev sendt på vingerne fra et amerikansk hangarskib, der deltog i militærøvelsen og mødte de to russiske fly i luften over Guam.

Episoden er blevet bekræftet af en general i det russiske luftvåben, Pavel Androsov, der ifølge International Herald Tribune gav udtryk for, at de amerikanske piloter og de russiske besætninger "udvekslede smil og vinkede til hinanden."