Koldkrigere vil skrotte a-våben

Alle atomvåben skal afskaffes i løbet af de næste 25 år, lyder budskabet i kampagnen »En verden uden atomvåben« der lanceres i dag. Initiativet støttes af en stribe af de koldkrigere, der var med til at opbygge klodens atomvåbenarsenaler.

De to tidligere statsledere Jimmy Carter, USA (t.v.) og Mikhail Gorbatjov, tidligere Sovjetunionen, er med til at lancere kampagnen »En verden uden atomvåben«. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Nej til atomvåben« gjaldede det i gaderne, da venstreorienterede bevægelser i 1960erne og 1970erne demonstrerede mod menneskets dødeligste opfindelse.

Men med årtiers forsinkelse får de støtte fra den modsatte politiske fløj, når over hundrede internationale personligheder i dag lancerer kampagnen »En verden uden atomvåben«.

Tidligere koldkrigere og firstjernede amerikanske generaler er nemlig nået frem til, at man over de næste 25 år slet og ret bør afskaffe verdens atomvåben. Også Ruslands, også USAs’, også Israels. Dem alle sammen. Uden en eneste undtagelse.

Frygten går ganske vist ikke så meget på, at en amerikansk eller russisk præsident skulle begynde at sende atombærende missiler i hovedet på hinanden, men at de nye – og ikke mindst de potentielle – atommagter ikke vil kunne passe ordentligt på masseødelæggelsesvåbnet. Eller være mindre tilbageholdende med at bruge dem end de historiske atommagter.

Ræsonnementet er dog, at det er urealistisk at forlange, at et internationalt forbud kun skal gælde lande i eksempelvis Mellemøsten eller Asien.

Alle eller ingen
»Eksperternes fornemmelse er, at enten bliver man nødt til at eliminere – eller arbejde for at eliminere – alle atomvåben, eller også vil man uundgåeligt ende med en katastrofe,« forklarer dronning Noor af Jordan.

Enkedronningen er blandt kampagnens bannerførere sammen med USAs og Sovjetunionens tidligere statschefer Jimmy Carter og Mikhail Gorbatjov samt højtstående militærfolk som tidligere chef for US Central Command general Anthony Zinni, Ronald Reagans forsvarsminiser Frank Carlucci og den legendariske sikkerhedsrådgiver Zbigniew Brzezinski.

»Der har allerede været tilfælde af (nukleart, red.) materiale, der er forsvundet,« fortalte Noor Berlingske Tidende på det luksushotel i Paris, hvor kampagnen i dag skydes i gang.

»Hvis vi fortsætter med regional og international usikkerhed, der motiverer flere og flere lande til at vælge atomvåben enten på grund af national prestige, eller fordi de virkelig har en opfattelse af en regional trussel – eller nogle gange er det USA, de er bange for (...) – stiger sandsynligheden for, at atomart materiale falder i hænderne på ikke-statslige aktører og terrorister.«

Offentlig opbakning
Onsdag rejser underskriverne til Moskva for at mødes med russiske topembedsmænd, hvorefter George W. Bushs – og muligvis Barack Omabas – rådgivere får besøg torsdag.

Svagheden ved kampagnen er nemlig, at initiativtagerne indtil videre i al væsentligt omfatter ministre og statschefer, der ikke længere er ved magten, selvom eksempelvis George W. Bushs chefstrateg for atomvåbenhandlinger dog også har skrevet under.

Omvendt vil klodens beslutningstagere få støtte fra deres befolkninger, hvis de vover skridtet. En meningsmåling gennemført i 21 lande – der også omfatter lande, der i dag har atomvåben – viser angiveligt »en overvældende global offentlig støtte til en international aftale om at eliminere alle atomvåben i henhold til en tidsplan«.