Kold dansk skulder til Israels udenrigsminister

Den danske regering vil ikke give Israel det, som landets udenrigsminister er i Danmark for at bede om.

Israels udenrigsminister Avigdor Liberman - han skal ikke regne med at få det helt store ud af sit besøg i Danmark tirsdag Fold sammen
Læs mere
Foto: JAMES AKENA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når Israels udenrigsminister, Avigdor Liberman, i dag rejser hjem efter et besøg i Danmark og et møde med udenrigsminister Per Stig Møller samt partiernes udenrigsordfører, vil han rejse hjem med uforrettet sag.

Danmark er nemlig ikke parat til at indfri Avigdor Libermans ønske om dansk støtte til en opgradering af Israels samarbejde med EU.

Det erfarer Berlingske Tidende efter at have talt med Per Stig Møller og nogle af de centrale udenrigsordførere. Kun Dansk Folkeparti er klar til at imødekomme Israels ønske om et tættere samarbejde med EU - som ifølge det israelske udenrigsministerium vil stå højt på Libermans dagsorden i Danmark.

»Jeg finder fortsat ikke, at situationen har ændret sig på en måde, som i øjeblikket vil gøre en ny handlingsplan aktuel for EU,« fastslår Per Stig Møller med henvisning til, at EUs forhandlinger med Israel om et tættere samarbejde har været lagt på is i næsten et år på grund af Israels angreb på Gaza sidste jul.

Det er ikke kun Gaza-krigen, der blokerer for en opgradering af EUs samarbejde med Israel. Det gør de israelske bosættelser på de palæstinensiske områder også.

»Jeg har fuld forståelse for Israels behov for en opgradering af forholdet til EU, men bosættelserne komplicerer forhandlingerne. I et forsøg på at komme videre med fredsprocessen har USA jo stillet en række krav til Israel med hensyn til bosættelserne. Og her har EU og USA en fælles interesse. Så det er vanskeligt at efterkomme Israels ønske. Og det kommer altså fra en ven af Israel,« siger Venstres udenrigsordfører, Søren Pind.

Mr. Bosættelse

De Konservatives udenrigsordfører, Naser Khader, noterer sig, at netop den israelske udenrigsminister er en varm fortaler for de omstridte bosættelser. Naser Khader kalder ligefrem Liberman for »Mr. Bosættelse Himself.« Han understreger også, at den regering, som Liberman er en del af, har »uvilje mod at deltage i fredsprocessen.«

»Så jeg er spændt på, om den israelske udenrigsminister har et positivt budskab med til Danmark,« siger Naser Khader.

Hos Socialdemokraterne opregner man ikke færre end tre »klokkeklare krav«, som Israel skal opfylde, hvis EU skal tø forhandlingerne med Israel op.

»Bosættelserne skal standses. Blokaden af Gaza skal ophøre og anklagerne om israelske krigsforbrydelser under Gaza-krigen skal - lige som forbrydelser begået af Hamas - efterforskes og retsforfølges,« siger Socialdemokraternes udenrigsordfører, Jeppe Kofod, der understreger, at det sidstnævnte krav om et retsopgør efter Gaza-krigen er et krav, som alle Folketingets partier på nær Dansk Folkeparti er enige i.

»Det fremgår af en folketingsbeslutning, og den står stadig ved magt,« påpeger Jeppe Kofod.

DF: klar støtte til Israel

Dansk Folkeparti er til gengæld klar med en ubetinget opbakning til Israels udenrigsminister.
»Det er ganske enkelt uacceptabelt, at Danmark ikke støtter Israel, der er det eneste demokrati i Mellemøsten. Jeg mener, at den danske regering i EU skal tage initiativ til en normalisering af forholdet til EU i stedet for at støtte Mellemøstens andre regimer,« siger Dansk Folkepartis udenrigsordfører, der ikke mener, at Israel kan kritiseres for bosættelserne.
»Der er jo ingen, der aner, hvor grænserne går. Det ved man først efter en endelig fredsslutning, og derfor kan Israels bosættelser i såkaldte palæstinensiske områder ikke bruges til at straffe Israel med,« fastslår Søren Espersen.

Udløber ved årsskiftet

EU forlængede senest indefrysningen af forhandlingerne med Israel i sommer. Med seks måneder. Det indebærer, at EU-landene snart skal tage stilling til, hvad der nu skal ske. Ifølge Per Stig Møller er det den israelske regering, der har bolden.

»Der foreligger ingen aktuelle planer fra Kommissionen eller formandskabet om at gå videre i sagen. Men jeg håber, at omstændighederne snart vil muliggøre en opgradering af samarbejdet. Hvis dette ikke bliver tilfældet inden udgangen af 2009, er det min forventning, at man fra EUs side vil tage initiativ til en yderligere forlængelse af den eksisterende handlingsplan,« understreger Per Stig Møller.