Kokain-borgmesteren nægter at gå

Borgmesteren i Toronto, Rob Ford, mener ikke selv, at der er noget galt med hans forbrug af købte kvinder, vodka og narko. I Canada har de virkelig fået noget at tale om før næste kommunalvalg.

»Jeg flår hans skide adamsæble ud. Jeg prikker hans øjne ud ... Jeg vil sørge for, at det svin dør!« Skeletterne bliver ved med at vælte ud af skabet for den canadiske borgmester Rob Ford. I en video, der blev offentliggjort tidligere på måneden, kunne man for eksempel se ham komme med dødstrusler mod en unavngiven person. Den 44-årige Ford mener dog ikke, at hans handlinger påvirker hans arbejdsindsats eller dømmekraft. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Han er som skåret ud af en dårlig film om bykonger, der ikke kan styre sig. Men han er ægte nok.

Torontos borgmester, Rob Ford, har nu i et par uger chokeret ikke alene Toronto, men hele Canada og for den sags skyld hele Nordamerika ved sit uhæmmede kokainforbrug, hans forbrug af prostituerede, hans alkoholmforbrug og hans indtagelse af crack, som selvfølgelig altsammen er indtaget eller nydt sammen med tvivlsomme typer, som ikke alle havde ren straffeattest.

Men det værste er, at den 44-årige borgmester synes, at det nærmest er en privatsag, og at folk skal blande sig udenom.

»Jeg er ikke alkoholiker, jeg er ikke stofmisbruger, og hvis I tror, at jeg har tænkt mig at træde tilbage på grund af det her, så tro om igen. Jeg tager også telefonen i morgen i borgmesterkontoret og vogter på borgernes penge,« lød hans afskedssalut i fredags, da han blev konfronteret med de mange pinlige episoder og opfordret til at gå i behandling

I fredags forsøgte byrådet i Toronto så at begrænse borgmesterens magt, fordi man ikke kan fjerne ham, medmindre at han fængsles og får en dom. Sådan er reglerne ikke alene i Canada, men mange steder. Så Rob Ford kan fortsætte, hvis han vil. Og det tyder alt på.

Hans opførsel er legendarisk og har været genstand for morskab uden for Canada og dybe panderynker inden for landets grænser. Amerikanerne synes selvfølgelig, at det er morsomt, at Rob Ford trods sine helt utrolige udskejelser stadig scorer popularitetspoint, der ligger lidt højere end USAs præsident, Barack Obama, som ligger på under 40 procent i målingerne.

Og Rob Ford ligger stadig højt, selv om han har sagt, at en flaske vodka efter arbejde ikke bør være en hindring for, at en borgmester kan fungere. Det med kokainen og crack har han dog undskyldt for og sagt, at han har været for fuld til at huske helt, hvad der er sket. Andre har derimod en bedre hukommelse.

Vold og seksuel chikane

En rapport viser for eksempel, at borgmesteren på St. Patricks dag i 2012 drak uhæmmet. Borgmestens tidligere kommunikationsrådgiver har fortalt politiet, at han den dag blev kaldt ind til borgmesteren klokken 21.00. På det tidspunkt havde Rob Ford drukket godt en liter vodka og et antal øl og var i godt humør.

På borgmesterkontoret var adskillige personer – deriblandt en kvinde, som menes at være prostitueret. Ved 23-tiden brød selskabet op, og borgmesteren og de andre tog en taxa til et værtshus i centrum af Toron-to. Undervejs brugte Rob Fords racistiske skældsord mod taxachaufføren.

Vel ankommet til baren og restauranten gik borgmesteren og to kvinder ind i et siderum og sniffede kokain, hvorefter festen fortsatte. Da han endelig forlod baren ved totiden, slog han flere gæster omkuld, inden han selv væltede rundt på gulvet.

Tilbage på borgmesterkontoret, hvor hans nærmeste rådgivere ventede på ham, skubbede han en ung mand omkuld og kastede en anden op ad en væg, da han foreslog, at borgmesteren gik hjem for at sove branderten ud.

De kvindelige ansatte, som var til stede, blev udsat for seksuel chikane. Og det var bare en enkelt dag i borgmesterens liv.

Forbudt for mindreårige

Druk, kokain, slagsmål og seksuel chikane har været almindeligt for Rob Ford længe. Men først efter at han er blevet konfronteret med beskyldningerne og en video, der blev optaget af de mest pinlige episoder, undskyldte han og lovede at gå i behandling. Det sidste tvivler hans rådgivere dog på.

Men han vil ikke træde tilbage. Tværtimod arbejder han fortsat. Byrådet vedtog i fredags at begrænse hans magt, således at han ikke længere kan afskedige sine nærmeste medarbejdere – men det er også så langt, som byrådet kan gå med de nuværende regler. Og Rob Ford har selvfølgelig meddelt, at han går til domstolene for at få omgjort den beslutning.

I går kunne hele Nordamerika så følge med i borgmesterens seneste verbale udfald mod alt og alle, da han forlod rådhuset. Journalisterne spurgte, om det var rigtigt, at han også havde begået seksuel chikane mod de kvindelige ansatte. Og Rob Ford tabte endnu engang hovedet og anvendte så mange vulgære udtryk, at aftennyhederne var fyldt med »beep«-toner, så sarte seere ikke skulle høre, hvad der blev sagt af ukvemsord.

Næste kapitel skrives formentlig i morgen ved arbejdstids begyndelse.