Kønskamp om korte kjoler i Knesset

Nye regler mod korte nederdele i det israelske parlament Knesset er endt med latterliggørelse af de mandlige politikeres tøjstil– og med ansættelsen af en stylist

Israelerne går ikke meget op i deres påklædning - heller ikke i parlamentet, Knesset. Foto: Ronen Zvulun
Læs mere
Fold sammen

De dage, hvor israelske politikere kunne møde op i parlamentet iført bøllehat, sandaler og shorts, er forbi. Det går heller ikke længere an for de kvindelige politikere og rådgivere at møde op i korte nederdele og kjoler.

Det israelske parlament indførte i oktober 2016 nye regler for acceptabel beklædning i Knesset. Det harvakt opsigt. Og ikke nødvendigvis i form af pænt tøj.

Mellem oktober og december 2016 blev kvindelige medarbejdere i Knesset jævnligt forment adgang til parlamentsbygningen i Jerusalem, fordi deres nederdele eller kjoler blev anset for at være for korte.

Midt i december arrangerede politikere og især kvindelige rådgivere en demonstration og mødte op ved Knesset i de korteste nederdele, de ejede. De blev ikke lukket ind i bygningen, selv om det er deres arbejdsplads. Og fra den dag har debatten om acceptabel beklædning i Knesset ikke kun handlet om nederdele men også om de mandlige Knessetmedlemmers måde at klæde sig på.

»Hvad angår de mandlige Knessetmedlemmer er der ingen forbindelse mellem tøjets størrelse og kroppen. Jeg har endnu ikke set et Knessetmedlem, der klæder sig, som man bør. De skal ikke være moderigtige, men i det mindste kunne de købe de rigtige størrelser, så de ikke ligner rugby-spillere. Der er brug for mere æstetik,« siger den kendte stylist Dorit Atias til radio 103 FM.

Israelerne er kendt for at have et afslappet forhold til deres påklædning. I mange år har man eksempelvis kunnet se politikere møde op i parlamentet iført sandaler og ustrøgne skjorter. Jakkesæt var i mange år kun noget de ultraortodokse og premierministeren gik med.

»Hvordan kan et mandligt Knessetmedlem være æstetisk, efter han har spist 500 portioner falafel og snitzel og vader rundt med en mave, som kun bæltet holder hævet over nosserne?« spurgte Gabi Gazit i sit ugentlige program på radiostationen 103 FM for nylig.

Knesset har nu hyret modekonsulent Annie Friedman, der ifølge dagbladet Haaretz, skal sørge for, at Knesset i fremtiden bliver en arbejdsplads, hvor medarbejderne både klæder sig elegant og anstændigt.

De kvindelige politikere og rådgivere i Knesset frygter dog, at de nye regler på længere sigt kun kommer til at handle om kvinders anstændighed og ikke mændenes æstetiske sans – og for de fleste ortodokse dagblades vedkommende, er det præcis sådan sagen bør forstås.

På hjemmesiden Mame-Kikar omtales de nye retningslinjer i Knesset som et positivt og tiltrængt skridt i den rigtige retning. Her ser man elegant bort fra debatten om mændenes påklædning. Den del af debatten er forbeholdt de ikke-ortodokse dele af Israel.

Allan Sørensen er Berlingskes korrespondent i Mellemøsten