Kølns politichef træder tilbage efter tavshed om asylansøgere

Nytårs-overgrebene i Køln sætter tysk politi og politikere under massivt pres. I går trådte Kølns politichef tilbage på grund af sin håndtering af sagen.

Kølns politichef, Wolfgang Albers, har efter den voldsomme kritik af politiets håndtering trukket sig fra posten. Foto: Henning Kaiser Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Hvorfor skulle der gå så lang tid, før tysk politi meldte ud, at asylansøgere og flygtninge udgør en stor andel af den gruppe af mænd med udenlandsk baggrund, der er mistænkt for at udsætte kvinder for grove seksuelle krænkelser og mindst to voldtægter nytårsnatten i Køln?

Svaret på det højeksplosive spørgsmål, der i disse dage stilles af både tyske og internationale medier, risikerer at udvikle sig til en omfattende skandale og kan føre til et alvorligt knæk i den tyske befolknings tillid til både medier og statslige myndigheder.

I går måtte Kølns politichef, Wolfgang Albers, efter massiv kritik træde tilbage i såkaldt »foreløbig pension«. Albers beskyldes af sine kritikere for at have medvirket til at fortie antallet af asylansøgere og flygtninge blandt overgrebsmændene i Køln. En talsmand for tysk politis fagforening omtaler ifølge avisen Die Welt Albers’ håndtering af sagen som en »kommunikationskatastrofe«.

Inden sin tilbagetræden var Albers blevet undsagt af ledende politikere. Overborgmester Henriette Reker havde meddelt, at hendes tillid til Kølns politiledelse er »alvorligt rystet«, mens indenrigsminister Thomas de Maizière lagde afstand til politichefen. »En generel mistanke er lige så lidt den rigtige vej som en tabuisering af kriminelles oprindelse. Der skal ikke opdyrkes en mur af tavshed, slet ikke af politiet.«

Asylansøgere identificeret

Godt otte dage efter de voldsomme overgreb, der fandt sted på domkirkepladsen i Køln, er både det politimæssige og det politiske oprydningsarbejde i fuld gang. Ikke mindst antallet af asylansøgere, der nytårsaften var til stede på pladsen, har vist sig at være langt højere, end Kølns politi i første omgang meddelte.

I går annoncerede det tyske forbundspoliti, at lokale betjente nytårsaften registrerede 32 lovovertrædelser begået af 31 identificerede gerningsmænd. 18 ud af de 31 mistænkte er som asylansøgere. Blandt de 31 mistænkte er ni algeriere, otte marokkanere, fire syrere, fem iraner, en iraker, en serber, en amerikaner og to tyskere. Tre ud af de 32 lovovertrædelser vedrører seksuelle overgreb, mens andre omfatter røveri, tyveri og vold.

Spiegel beretter desuden, at tysk politi har sporet en del stjålne mobiltelefoner, hvoraf flere befinder sig i flygtningehjem i Køln. Fredag meddelte Spiegel, at det samlede antal anmeldelser fra nytårsnatten i Køln nu er 200. Omtrent 120 vedrører seksuelle overgreb.

Oplysningerne strider imod den tilbagetrådte politichefs indledende budskab om, at der ikke var grund til at antage, at der var flygtninge eller asylansøgere i de grupper af mænd, der trods tilstedeværende betjente udsatte adskillige kvinder for seksuelle overgreb. Mens en intern politirapport, som torsdag blev lækket af BILD, viser, at menige betjente nytårsnat tog navne på en række asylansøgere fra blandt andet Syrien, Irak og Afghanistan, blev forklaringen i den efterfølgende officielle rapport ændre til mænd af »nordafrikansk eller arabisk afstamning«.

»Jeg dræber Dem«

Mens tysk forbundspoliti arbejder på højtryk for at identificere flere af de gerningsmænd, der nytårsnat bestjal, voldtog og forulempede kvinder seksuelt nær domkirkepladsen i Køln, har den tyske offentlighed fået indsigt i nye skræmmende detaljer.

Natten til fredag anholdt politiet i Køln en 16-årig dreng fra Marokko og en 23-årig mand fra Tunesien »i nærheden af domkirkepladsen«. På deres mobiltelefoner fandt politiet billeder og videomateriale, der ifølge avisen Kölner Stadt-Anzeiger viser overgreb mod kvinder begået nytårsaften.

 

Hos en af de to mænd fandt efterforskerne en seddel med håndskrevne oversættelser af arabiske sætninger til tysk. Flere af sætningerne har en udpræget seksuelt aggressiv tone. »Store bryster«, »Jeg dræber Dem«, »Jeg vil kneppe« og ikke mindst »Jeg slår Dem ihjel kneppende«. Sent fredag efter middag meddelte en tysk statsadvokat, at de to mænd var blevet løsladt på grund af manglende mistanke.

Politiets katastrofale håndtering af sagen smitter også af på tyske politikere. Ikke mindst den tyske kansler, Angela Merkel, hvis generøse flygtningepolitik siden efteråret har været stærkt kritiseret af højrepopulistiske kræfter som partiet Alternative für Deutschland og den islamfjendske folkebevægelse Pegida, opfordrer af samme grund til fuld opklaring af nytårsnattens forbrydelser.

»Jeg tror ikke, at der kun er tale om enkelttilfælde. Og borgerne har ret til, og vi har som statslige institutioner pligt til, at give de rigtige svar«, har Merkel udtalt i en tale om Køln.

Både kansleren og vicekansler Sigmar Gabriel bedyrer, at eventuelle asylansøgere, der findes skyldige i nytårsnattens krænkelser vil blive udvist. »Nultolerance over for kriminalitet og seksuelle overgreb«, siger SPD-formand Sigmar Gabriel ifølge BILD. »Det skylder vi tyskerne og det overvejende flertal af anstændige flygtninge.«

I de seneste dage er stadigt flere kvinder stået frem for at fortælle om deres uhyrlige oplevelser nytårsnat i det centrale Køln. Til magasinet Focus forklarer den anonymiserede Lisa M, hvordan hun sammen med sine veninder blev overfaldet efter at være ankommet til banegården nytårsaften med tog.

»Da vi ankom til hovedbanegården, opdagede vi med det samme menneskemasserne, men der skete os ikke noget i første omgang. Men allerede på rulletrappen gik det løs. En veninde, der gik foran mig, flippede ud og slog og sparkede vildt omkring sig. Min anden veninde var bag mig og skreg og græd. Mændene stak deres fingre ind over alt.«

Senere på natten ville Lisa og hendes veninder tage toget hjem.

»Da vi nåede frem til metroen, var rulletrappen komplet fyldt med mænd. Min veninde faldt, og med det samme kastede fire mænd sig over hænde. Med hjælp fra en sikkerhedsmand, der lige havde fået fyraften, fik jeg vristet hende fri, og vi løb hurtigt ind i toget. Først da døren gik i, opdagede jeg, at toget også var fyldt med mænd. Sikkerhedsmanden skærmede os af, men alligevel blev jeg rørt på armene og i håret«, fortæller hun til Focus.

Tilsvarende ubehagelige oplevelser overgik 26-årige »Selina«, der fortæller, hvordan hun og hendes veninder klokken fire om morgenen blev omringet af mænd på hovedbanegården i Køln. »Da vi bad dem om at gå væk, kaldte de os ’bitch’ og ’luder’. De fleste af dem talte ikke tysk. De gik tæt på os og tog på os, og da vi gik et andet sted hen, forfulgte de os«, siger hun til det feministiske tidsskrift Emma.

»Normalt er jeg ikke bange for at sige min mening, men jeg var så bange, at jeg bare holdt min mund«, fortæller Selina, der også oplevede, at politiet ikke var i stand til at hjælpe.

»De så til fra afstand og så på os med medlidenhed, da vi forsøgte at afværge mændenes tilnærmelser. Men ingen af dem kom over til os, ingen af dem greb ind.«

Europæisk mønster

I mellemtiden rejser forekomsten af lignende overgreb i andre europæiske byer mistanke om, at nytårets overgreb i Køln har været led organiseret krænkelser af kvinder.

I Helsinki har tre kvinder således anmeldt seksuelle overgreb, som fandt sted i en større menneskemængde i nærheden af byens hovedbanegård, hvor omkring tusind asylansøgere ifølge finsk politi var forsamlet. Finsk politi anholdt i første omgang tre mistænkte, der imidlertid er blevet løsladt igen.

I den sydtyske by Stuttgart har flere kvinder anmeldt krænkelser og tyverier af tasker og mobiltelefoner på byens slotsplads nytårsaften. Ligeledes undersøger kriminalpolitiet i den østrigske by Salzburg, hvorvidt der nytårsaften var tale om organiserede overgreb mod en række kvinder. Også i Zürich har politiet modtaget henvendelser fra flere kvinder, der føler sig seksuelt forulempet.

»Det er et scenarie, der minder lidt om det, der er sket i Køln og andre tyske byer«, siger en talsmand for politiet i Zürich ifølge den schweiziske avis Le Temps med henvisning til tilsvarende episoder i byer som Bielefeld og Hamburg.