Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Amerikanske Aimee Copeland gennemlever lige nu et levende mareridt. En kødædende bakterie er skyld i, at hun har fået amputeret et ben og snart skal have amputeret sine fingre i forsøget på at stoppe bakteriens fremmarch.
De kødædende bakterier findes også i Danmark, hvor noget så uskyldigt som en skramme efter en fodboldkamp kan gøre én inficeret. Det siger Erik C. Jansen, som er overlæge og daglig leder af Rigshospitalets trykkammer, som blandt andet behandler danskere, der bliver inficeret med kødædende bakterier.
- Man kan få bakterierne i et tilfældigt sår, for eksempel fra en fodboldkamp. Man kan også få dem under kirurgi eller tandbehandling, siger Erik C. Jansen.
Meget aggressive bakterier
Ifølge overlægen har Rigshospitalets trykkammer årligt omkring 60 patienter, der indlægges på grund af de kødædende bakterier.
- Patienterne er meget syge og har en betydelig risiko for at dø af infektionen. Men de samlede resultater fra trykkammerets behandling er blandt de bedste i verden, siger Erik C. Jansen.
De kødædende bakterier er ifølge Erik C. Jansen meget aggressive og kan brede sig hurtigt – 5 centimeter i timen i underhuden, som er et fedtlag under vores almindelige hud. Men selvom infektionen er meget alvorlig, bør man ikke gå rundt og frygte den.
Seks døde danskere om året
- Vi har omkring seks dødsfald om året i Danmark forårsaget af kødædende bakterier. Men det er en meget lav dødelighed, en af de laveste i verden. Det er også meget sjældent, at man fjerner arme og ben som med den amerikanske kvinde. Man fjerner typisk et stykke af underhuden, siger Erik C. Jansen.
Hvis man er ramt af en kødædende bakterie, vil symptomerne ifølge Erik C. Jansen være voldsomme smerter i kroppen, der skyldes, at en masse nerver bliver udsat for infektionen. Smerterne vil være så kraftige og ubehagelige, at man typisk vil henvende sig til en læge med det samme.
- Vi stiller diagnosen ud fra, at patienten har en infektion med dødt væv under huden. Derudover vil patienten have meget ondt og måske tilmed have feber, være svært utilpas og medtaget. Derfor fjerner vi det døde væv, siger Erik C. Jansen.
Stor rutine på Rigshospitalet
Amerikanske Aimee Copeland blev ramt af den kødædende bakterie Aeromonas Hydrophilli, da hun faldt ned fra en svævebane og fik en stor flænge. Selvom det er umiddelbart harmløse skader, som kan inficere én med kødædende bakterier, mener Erik C. Jansen alligevel ikke, at man skal frygte dem.
- På Rigshospitalet har vi opbygget en stor rutine med behandlinger af kødædende bakterier, så vi kender til situationens alvor og agerer meget hurtigt, siger Erik C. Jansen.
På Aimee Copelands blog skriver hendes far de nyeste opdateringer om datterens tilstand. Nyeste opdatering er fra lørdag den 12. maj, hvor faren skrev, at Aimee ville miste sine fingre, men at lægerne håbede at kunne holde liv i hendes håndflader