Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Den 24-årige amerikanske psykologistuderende Aimee Copeland tiltrak en farlig, kødædende bakterie, da en tur på en hjemmebygget svævebane resulterede i et styrt og en stor flænge. Hun gennemgår i disse dage et sandt mareridt og har fået amputeret det ene ben i et forsøg på at stoppe bakteriens fremmarch.
Bakterien, der har navnet Aeromonas Hydrophilli, går ind og dræber cellerne i kroppen, og ifølge overlæge og professor ved Bisbebjerg Hospital Jørgen Serup er der kun én effektiv behandling imod det: Man skal inden ganske kort tid blive klar over, at man er inficeret.
- Jeg har godt læst historien om hende den studerende. Og jeg kender godt til den type bakterie. Det er en meget aggressiv type. Det gælder om at få den skåret væk ved operation, for den er ekstremt livsfarlig, siger Jørgen Serup til bt.dk.
Desværre var det ikke tilfældet med 24-årige Aimee Copeland, der til dagligt går på universitet i den amerikanske delstat West Virginia.
Hun har nemlig fået fjernet det ene ben i et forsøg på at stoppe den livsfarlige bakteries fremmarch. Og hun kommer efter alt og dømme også til at miste alle fingre og muligvis begge hænder.
- Hvis man skal kunne gøre noget, skal diagnosen stilles rigtig hurtigt. Det er en meget akut sag, så det gælder om at opdage den inden for få timer, ellers er skaden sket, siger Jørgen Serup, der fortæller, at selv om Aeromonas Hydrophillia er meget sjælden, kan man få den alle steder - også i Danmark - hvis man får et sår eller en hudafskrabning.
Ikke mange behandlinger
Har bakterien først angrebet, er der desværre ikke mange behandlingsmuligheder. Faktisk gælder det om at få den skåret væk så hurtigt som muligt, forklarer Jørgen Serup.
- Når man forsøger at skære bakterien væk, så er det udtryk for, at det er en desperat handling. For det er en gammeldags, næsten middelalderlig metode, forklarer Jørgen Serup.
Han mener, at Aimee Copeland både har været uheldig og heldig.
- Hun har været ekstremt uheldig, for det er en meget sjælden bakterie og sygdom, men samtidig er hun også heldig at være i live. Desværre bliver det ikke den samme person, som kommer ud på den anden side, hvis hun overlever. For hun vil være indvalideret for altid, siger Jørgen Serup.
Ifølge overlægen skal man dog ikke gå i panik, hvis man får en flænge eller hudafskrabning.
- Det er vigtigt, at folk ved, at det her eksisterer. Men samtidig er det ikke hvermandseje. Og man skal ikke styrte på hospitalet, hvis man bare får en hudafskrabning, uddyber Jørgen Serup.
Ifølge de seneste opdateringer på Aimee Copelands fars blog, så ser det lykkeligvis ud til, at den 24-årige studerende kommer til at overleve den livsfarlige bakterie. Men i hvilken stand vides endnu ikke.