København er blandt verdens mest familievenlige byer – men fire andre byer er bedre

København er blandt verdens fem bedste byer at have familie og børn i, og vores skandinaviske naboer klarer sig også godt.

København, der netop har udvidet med Cityringen med 17 nye metrostationer, er blandt verdens bedste byer at bo i, hvis man har familie – blandt andet fordi den offentlige transport er helt i top. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

København er verdens femtebedste by at bo i, hvis man har børn.

Det konkluderer en ny undersøgelse fra det tyske flyttefirma Movinga. I den ranglistes 150 byer i verden efter, hvilke der er mest familievenlige, og her placerer København sig altså i topfem.

De byer, der ligger højest på listen, er blevet vurderet ud fra en række forskellige faktorer: huspriser, leveomkostninger, arbejdsløshed, uddannelse, sikkerhed, transport, luftkvalitet og sundhedsforsikring.

Vurderet ud fra de parametre er Helsinki i Finland den allermest familievenlige by at bo i, konkluderer Movinga i undersøgelsen. Her er både mulighed for lang betalt barsel, gode skoler og et velfungerende sundhedsvæsen.

Og så er det den by, hvor flest lokale forældre selv i en rundspørge har svaret, at de er glade for at bo, skriver Movinga. Cirka 4.620 forældre har svaret på, om de synes, deres eget nabolag er et sikkert sted at opfostre børn, og cirka 6.280 har svaret på, om de synes, deres egen by er familievenlig.

De skandinaviske lande gør sig særligt bemærket på listen over familievenlige byer, men også Canada har tre byer på listen over de ti mest familievenlige byer.

Her er topti ifølge Movinga:

 1. Helsinki, Finland
 2. Québec, Canada
 3. Oslo, Norge
 4. München, Tyskland
 5. København, Danmark
 6. Stockholm, Sverige
 7. Reykjavik, Island
 8. Calgary, Canada
 9. Montreal, Canada
 10. Göteborg, Sverige

København klarer sig godt på alle de parametre, som byerne er målt på. Her er lav arbejdsløshed, folk bliver betalt godt, det er muligt at finde boliger, som gennemsnitsdanskeren har råd til at bo i, uddannelsesmulighederne er gode, og transporten er helt i top.

Sådan står det ikke til for Tyrkiet, hvor blandt andet en skrantende økonomi har resulteret i, at flere tyrkiske byer placerer sig allernederst på listen. Movinga har kigget på 150 byer, der har et godt internationalt omdømme som familievenlige.

Her er de ti mindst familievenlige byer ifølge Movinga:

 1. Istanbul, Tyrkiet
 2. Kuwait City, Kuwait
 3. Izmir, Tyrkiet
 4. Ankara, Tyrkiet
 5. Manama, Bahrain
 6. Mexico City, Mexico
 7. Athen, Grækenland
 8. Buenos Aires, Argentina
 9. Santiago, Chile
 10. Doha, Qatar
 11. Napoli, Italien