Køb et barn med en app på mobilen

En britisk fertilitetsklinik har lanceret en app, hvor kvinder på bedste datingmaner kan finde den foretrukne gensammensætning for ønskebarnet.

Bliver en britisk kvinde brændt af på cafeen, føler hun sig overset i baren eller bare er træt af al det, hvornår-møder-jeg-nu-den-rigtige-halløj, ja, så kan trangen til at nærstudere mobilen nu muligvis tage til i styrke.

London Sperm Bank Donors har netop lanceret en app formet over de populære dating-apps Online og On-the-go. Det drejer sig ikke om at finde den eneste ene, men blot hans sæd. På sædbankens app, der allerede er døbt »bestil en far«, kan man studere en række fakta om en mulig donors »etnisk oprindelse, øjenfarve, hudfarve, højde og vægt«, ligesom appen giver mulighed for at søge efter »uddannelse, beskæftigelse og religion«. Desuden kan man som i eksempelvis videospillet »Sims« se en vurdering af donors type og personlighed i adskilte faktorer som »realistisk, kunstnerisk, social« samt læse en kort, sammenfattet beskrivelse af donorens karaktertræk.

Forskellen er naturligvis, at det i høj grad er virkelighed. Når man sidder distræt og fingererer med mobilen, kan en app virke uforpligtende, men alligevel kan ét klik ændre livet: For en pris på omkring 8.500 kroner får man donorens sæd leveret til den ønskede fertilitetsklinik.

Og skulle mere gammeldags anlagte mænd føle trang til et sidste, støvet forsøg på en erobring af en kvindes hjerte, er det muligvis en brugbar oplysning, at mobilen henviser til, at kunder ud over denne app med sæddonorer også har hentet apps til supermarkedet Tesco, lukusmode på Cocosa og gavekort fra Funky Pigeon.

Den britiske sædbank har meddelt, at den ønsker at gøre det lige så let at foretage sine valg online, ganske som briterne gør det i alle mulige andre sammenhæng og tilbyder med appen at sende »påmindelser, så snart nye donorer er tilgængelige«. Det vil vise sig, om danske sæddonorer vil gøre sig lige så godt på mobilen, som de hidtil har præsteret i de britiske sædbanker. BBC har beskrevet, hvordan der ikke er tilstrækkelig med britiske donorer til at dække efterspørgslen, og at udsigten til »vikingegener« er blevet særdeles høj blandt britiske kvinder over nettet såvel som ved fysisk fremmøde på danske fertilitetsklinikker.

For briter er det kun at vente på en videreudvikling med en dating dad-app dukker op. Her kan morlystne kvinder med den til en hver tid tilgængelige mobil så i bedste dating-stil chatte on-line og udvikle et forhold med villige donorer. Parret kunne sågar fortsætte »forældreskabet« over mobilen, når barnet er født. Den ultimative symbiose mellem »virtual« og »reality« – men en hov, er det overhovedet nødvendig med fysiske mødre?

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien