Koalitionsregering trækker i arbejdstøjet

De Konservative og de Liberale mødtes til det første kabinetsmøde med to partier i Downing Street siden 2. Verdenskrig.

Englands premierminister David Cameron styrer koalitionsregeringens første kabinetsmøde. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREW WINNING
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har taget fem dages tovtrækkerier, byttehandler og fordøjelse af diverse kameler, men nu ser det ud til, at den britiske koalitionsregering for alvor går i gang med den daglige trummerum.

I går modtog regeringen dens første sikkerhedsbriefing og her til formiddag mødtes den konservative premierminister David Cameron, den liberale vicepremierminister Nick Clegg og resten af kabinetsmedlemmerne fra de to partier ifølge BBC til deres første kabinetsmøde i Downing Street 10.

Juniorministre udpeges senere

Således har de britiske politikere endelig trukket i arbejdstøjet. Med til mødet var også den konservative udenrigsminister William Hague og fire andre liberale, der er ansvarlige ministre for erhvervslivet, finanserne, klimaet og Skotland.

Senere bliver der udpeget såkaldte juniorministre på mindre betydningsfulde områder. I alt forventes det, at de Liberale får 20 ministerposter, hvilket betyder at næsten halvdelen af partiet vil være medlem af regeringen.

Den første nye møderegel var i øvrigt et forbud mod mobiltelefoner under kabinetsmøder.

Kulturminister Jeremy Hunt deltog også i kabinetsmødet, og han sagde efterfølgende til BBC, at økonomien var topprioriteten hos regeringen, samtidig med at han afviste spekulationer om, at kabinetsmedlemmerne blev chokerede, da de fik det fulde overblik over landets finanser.

Med henblik på at reducere budgetunderskuddet på de offentlige finanser har premierministeren ifølge Reuters kort efter mødet med fuld opbakning fra koalitionsregeringen annonceret en lønnedgang på fem pct. for samtlige ministre. De fleste seniorministre modtager en årsløn på mere end 1,2 mio. kr.