Koalitionens bomber mod IS gavner Assad

USAs forsvarsminister kritiserer strategien i Syrien, fordi den ikke for alvor går efter Assad-regimet. Regimet har derimod et pusterum til at forstærke angrebene på de moderate oprørere, vurderer en vestlig diplomat.

Mens den vestlige koalition fra luften prøver at hjælpe de moderate oprørere i kampen mod Islamisk Stat, nyder den fælles fjende, Assad-regimet, til gengæld godt af den manglende opmærksomhed. På billedet har et af koalitionens fly fået ram på et mål i Kobane, som aktuelt udgør kampenes epicenter. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USAs forsvarsminister, Chuck Hagel, tror ikke for alvor på den amerikanske politik i det krigshærgede Syrien. Det fremgår af et privat og angiveligt meget ærligt notat, som Hagel tidligere på måneden skrev og sendte til USAs nationale sikkerhedsrådgiver, Susan Rice.

I notatet, som flere amerikanske medier i de seneste dage har rapporteret om, »udtrykker (forsvarsministeren, red.) bekymring over den overordnede Syrien-strategi,« som en højtstående embedsmand, der er bekendt med sagen, forklarer CNN.

Chuck Hagels vigtigste indvending er, at »vi er nødt til at have en klarere opfattelse af, hvad vi vil med Assad-regimet,« siger kilden.

Forsvarsministerens personlige og private analyse til den nationale sikkerhedsrådgiver skal sammenholdes med, at flere eksperter længe har advaret imod risikoen for, at USAs og koalitionens luftbombardementer i Syrien og Irak af organisationen Islamisk Stat kan gavne det syriske regime, som også bekriges af Islamisk Stat.

Pusterum til Assad

Og det er ikke bare en risiko. Det er faktisk netop det, der er sket, anfører en vestlig diplomat over for Berlingske: Mens USA og koalitionen bomber de militante islamister i organisationen Islamisk Stat, IS (der også går under navnet ISIL), får det syriske regime et pusterum til at gå hårdere til værks over for de moderate oprørere, som USA og Vesten ellers holder med på den syriske slagmark.

»Regimet udnytter, at de moderate oprørere i realiteten kæmper en tofrontskrig både mod regimet og mod ISIL og benytter pusterummet under koalitionsbombardementerne til at intensivere både luftangreb på de moderate oprørere og taktiske fremrykninger for at afskære oprørernes forsyningslinjer til sine to højborge i Aleppo og Damaskus,« fastslår diplomaten.

Naser Khader: Hagel har ret

Naser Khader, der er seniorforsker ved tænketanken Hudson Institute i Washington, er helt enig:

»Hvis det lykkes USA og koalitionspartnerne at trænge Islamisk Stat i defensiven, hvem rykker så ind og kontrollerer det landområde, som Islamisk Stat i dag sidder på? Det gør Assad-regimet, for de moderate oprørere er slet ikke stærke nok. På den måde er vi i gang med at gøre det beskidte arbejde for præsident Assad og regimet,« siger Naser Khader.

Han mener derfor ikke, at der er nogen vej udenom at indsætte udefrakommende landtropper, der kan kontrollere det område i det nordlige Syrien, hvor Islamisk Stat i dag regerer.

Naser Khader understreger, at det i regionen ikke kun er Syriens naboland, Tyrkiet, der efterlyser en plan for, hvordan Assad bliver fjernet.

»Det gør Saudi-Arabien og Jordan, der er USAs tætte allierede i kampen mod Islamisk Stat, også,« siger Naser Khader.

De moderate oprørere, der støttes politisk af Vesten, men ifølge dem selv slet ikke kan følge tilstrækkeligt med militært, er også kritiske over for de amerikansk-ledede luftangreb på Islamisk Stat.

»Denne selektive tilgang til situationen i Syrien har til formål at tjene særlige internationale og regionale interesser, men ignorerer det syriske folks krav om at vælte Assad og bygge en retsstat med retfærdighed og demokrati,« fastslog Mohammed Qaddah, vicepræsident i oppositionens paraplyorganisation, Den Syriske Koalition, for et par dage siden i en erklæring.

»Vi er bekymrede for, at denne strategi vil tilskynde mange oprørsfraktioner, selv de moderate, til at slutte sig ISIS (en tredje forkortelse for Islamisk Stat, red.) – dog ikke nødvendigvis fordi de er tilhængere af dens radikale holdninger, men fordi ISIS vil vise sig at være den eneste garant for disse fraktioners overlevelse i lyset af manglen på militær støtte af betydning,« siger oppositionens vicepræsident.Og det er også en sejr for præsident Assad, understreger den vestlige diplomat i regionen.»Oprørernes kraftigt stigende modvilje mod koalitionen og Vesten over de seneste uger er i den optik en væsentlig sejr for regimet,« lyder diplomatens skudsmål.