Koalitionen har dræbt 50.000 IS-jihadister

På to år har den amerikansk anførte kkoalition mod Islamisk Stat dræbt flere end 50.000 IS-jihadister, siger amerikansk kilde til BBC.

IS-jihadister i stort tal er blevet taget til fange eller dræbt, siden offensiven mod Mosul blev indledt i oktober. Samlet anslår en anonym amerikansk kilde, at flere end 50.000 jihadister er dræbt siden 2014. Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Uden for den irakiske by Mosul ligger resterne af IS-jihadisters lig stadig under murbrokkerne.

Mindst 2.000 IS-jihadister menes, ifølge den irakiske hær, at være blevet dræbt i Mosul-offensiven, som begyndte den 17. oktober i år.

Men det samlede antal IS-jihadister, der er blevet dræbt siden sensommeren 2014, da koalitionen mod Islamisk Stat begyndte at bombe kalifatet, overstiger ifølge en unavngiven amerikansk sikkerhedskilde 50.000.

I et interview til BBC siger kilden, at 50.000 oven i købet er »et konservativt skøn«.

Kilden mener, at antallet af døde for alvor er blevet til en udfordring for terrororganisationen.

»Jeg er ikke tilhænger af morbide tællinger, men det omfang betyder noget, den har en virkning på fjenden,« siger han til BBC.

I august 2016 sagde generalløjtnant Sean MacFarland til AP, at koalitionen dengang i alt havde dræbt omkring 45.000 IS-jihadister. I februar samme år lå antallet ifølge CIAs skøn på 25.000 i Irak og Syrien. Det tal offentliggjorde talsmand for Det Hvide Hus Josh Earnest på en pressekonference.

BBC kritiseres internt i journalistiske fora på internettet for at have viderebragt tallet 50.000 fra en anonym amerikansk kilde. Nogle journalister siger, BBC er faldet for amerikansk propaganda.

Nogle betvivler antallet af døde og begrunder det med, at Islamisk Stats hær aldrig officielt har oversteget 30.000 jihadister.

Men sagen er, at ingen, ikke engang vestlige ellerarabiske sikkerhedstjenester, aner hvor mange jihadister, der har sluttet sig til IS siden den officielle oprettelse af kalifatet i 2014. I september 2015 skrev New York Times, at op til 30.000 såkaldte »fremmede jihadister« havde sluttet sig til IS i løbet af de forgangne 12 måneder. Blandt dem, også de 135 danske jihadister som Politiets Efterretningstjeneste PET, mener har kæmpet for Islamisk Stat. Hertil kommer, at hovedparten af jihadisterne i IS menes at være lokale, altså enten syrere eller irakere.

Siden 2014, da Islamisk Stat erobrede Mosul og endda begyndte at true byer som Bagdad og Erbil, har terrororganisationen tabt store landområder. Den igangværende militære offensiv i – og omkring – Mosul er et slag om ISs sidste store bastion i Irak. I Syrien har de kurdiske YPG-styrker indledt en offensiv mod byen Raqqa, der anses for at være den vigtigske by i landet for IS.