Knockout i første runde: Rouhani sejrer igen

Ifølge en officiel erklæring fra Irans indenrigsministerium er den nuværende præsident Hassan Rouhani vinderen af gårsdagens præsidentvalg .

Irans Præsident Hassan Rouhani har sejret igen med 58 procent f stemmerne.. Maj 19, 2017. President.ir/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. FOR EDITORIAL USE ONLY.NO RESALES.NO ARCHIVE. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MELLEMØSTEN: Efter lukningen af valgstederne blev udskudt i op til fem timer visse steder i Iran, har nuværende præsident Hassan Rouhani, gjort det igen.

Ifølge en erklæring fra det iranske indenrigsministerium fik Hassan Rouhani fik næsten 58 procent af stemmerne. En kandidat, der får over 50 procent af stemmerne i første runde, er vinder af valget.

»Millioner af iranere sagde nej til populisme,« skriver Bahman Kalbasi, analytiker for BBCs radio på persisk, på Twitter.

For de iranere, der støtter reformer og en mere pragmatisk tone fra regimet, er Hassan Rouhani det bedste bud regimet kan levere. Kandidaterne ved præsidentvalget skal forhåndsgodkendes og kan kun stille op, hvis de værner om det eksisterende regime.

I et interview til Voice of America´s persiske radio, sagde USAs tidligere ambassadør John Bolton for nylig, at »hvis der blev afholdt frie valg i Iran, så ville ayatollaherne tabe«

Derfor tolkes den massive valgdeltagelse som et klart fravalg af strammerkandidaten Ebrahim Raisi.

Den meget høje stemmeprocent på omkring 75 procent og den sene lukning af valgstederne fredag aften, betød at optællingen af stemmerne også blev forsinket. I Iran står både indenrigsministeriet og det særlige Vogternes Råd for optællingen af stemmerne.

Hassan Rouhani var favorit under hele valgkampen, men i ugen op til valget begyndte Ebrahim Raisi - den åndelige leder, ayatollah Ali Khameneis foretrukne kandidat - at hale ind på Rouhani.

Tidligt fredag aften viste uofficielle exit polls endda, at Ebrahim Raisi stod til at vinde over Rouhani.

Den nuværende præsidents sejr tolkes som de moderates sejr over strammerne.

Selvom både Ebrahim Raisi og Hassan Rouhani repræsenterer det samme iranske regime, er der væsentlige forskelle mellem de to. Især hvad angår den iranske økonomi og landets åbenhed over for vestlige lande.

Siden atomaftalen mellem Iran og de såkaldte fem plus 1 lande i 2015, har Hassan Rouhani forsøgt at forbedre Irans samhandel med en række vestlige lande. Ebrahim Raisis valgkampagne var i bredt omfang et angreb på denne politik, anført af et ønske om at skabe en iransk økonomi, der er uafhængig af vestlige investeringer.