»Knivintifadaen« skifter gear: Palæstinensisk skudangreb dræber israelske betjente

Efter palæstinensisk skudangreb ved Tempelpladsen i Jerusalem dræber to israelske politibetjente og sårer en tredje, aflyser de israelske myndigheder fredagsbønnen

Israelske politistyrker ses på Tempelpladsen i Jerusalem efter skuddrama. Tre palæstinensere åbnede ild mod politistyrker og sårede tre. 14. juli 2017 / AFP PHOTO / Thomas COEX Fold sammen
Læs mere
Foto: THOMAS COEX
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: Meget tyder på, at den såkaldte palæstinensiske knivintifada, er ved at skifte gear.

Blot få uger efter Islamisk Stat tog ansvaret for et dødeligt skudangreb mod israelske soldater ved Damaskusporten i Østjerusalem, finder endnu et skudangreb sted i Den Gamle Bydel.

Tidligt fredag morgen åbnede tre palæstinensiske gerningsmænd ild mod israelere fra Tempelpladsen, hvor både al-Aqsa Moskeen og Klippemoskeen ligger.

Ifølge israelsk militærradio Galei Tzahal åbnede tre palæstinensiske gerningsmænd ild mod en gruppe israelske politibetjente. To betjente døde og en blev såret. Herefter udviklede skudkampe sig mellem de israelske betjente og de tre palæstinensere på selve Tempelpladsen. To af palæstinenserne blev skudt efter kort tid. Den tredje spillede død ved at ligge stille på jorden, men på en videooptagelse af hændelsen ses han pludselig springe op, mens han er omringet af de israelske betjente. Også han blev skudt på stedet.

»Enten har gerningsmændene forberedt angrebet omhyggeligt, eller også kender de området meget godt,« siger Jerusalems tidligere politichef Mickey Levi til mediet Kan ve Achshav.

Den såkaldte knivintifada, der startede i oktober 2015, har ikke været rig på koordinerede angreb, hvor flere palæstinensiske gerningsmænd udfører angreb samtidig. De fleste angreb har også været med knive, køkkenredskaber eller såkaldte bilangreb, hvor fodgængere køres ned. Men angrebet ved Damaskusporten for nogle uger siden og dagens angreb virker både koordinerede og omhyggeligt planlagte.

De tre gerningsmænd er, ifølge israelske medier israelske statsborgere og kommer fra byen Um al-Fahem.

De israelske myndigheder har, ifølge Jerusalem Post reageret med at afspærre hele området og aflyse den ugentlige fredagsbøn på stedet.

Og det skaber øgede spændinger i byen.
Ifølge Yoram Halevi, der er politichef i Jerusalem, forbereder Israels sikkerhedsstyrker en gennemsøgning af hele området for at lede efter våben.
»Det er klart, at hvis vi begynder at lede i hvert et hjørne, så vil det skabe gnidninger og uro, men nogen har brudt reglerne i dag,« siger han til Kan ve Achshav.

Ifølge den israelske journalist Gal Berger opfordrer den palæstinensiske Fatah-bevægelse alle palæstinensere til at bryde den israelske afspærring af området.

Tempelpladsen, der kaldes for Haram al-Sharif på arabisk er hellig for både jøder og muslimer. Hver fredag beder flere tusinde muslimer i al-Aksa Moskeen, der ligger ved pladsens syd-vestlige hjørne.

Ariel Kahana, israelsk skribent for den religiøse avis, Makor Rishon, skriver i et tweet, at Israels hævn for angrebet bør være, at lade jøder bede på selve Tempelpladsen.

Ifølge dagbladet Haaretz, siger Israels premierminister Benjamin Netanyahu, at der ikke vil blive ændret på den såkaldte status quo aftale på Tempelpladsen. Ifølge status quo er det de islamiske wakf-myndigheder, der administrerer moskeerne og Haram al-Sharif, mens Israel har ansvaret for sikkerheden på stedet.

Umiddelbart efter skudangrebet i Jerusalem, kom det til sammenstød mellem palæstinensere og israelske soldater ved Dahayshe-lejren i Betlehem. Ifølge palæstinensiske kilder på stedet, er en palæstinenser blevet skudt og dræbt af de israelske soldater.