Knap 40 år efter premieren: Nu er Kina endelig klar til Star Wars

Alle seks film i Star Wars-serien vises nu for første gang i Kina - men kun i udvalgte biografer.

Et billede fra Walt Disney Studios i Kina i forbindelse med den længe ventede premiere på Star Wars. Fold sammen
Læs mere
Foto: WALT DISNEY STUDIOS CHINA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Næsten fire årtier efter premieren på den første film i Star Wars-universet vises samtlige seks film nu i Kina. Det skriver AFP ifølge Yahoo News.

Den ikoniske serie har kun været tilgængelig for kinesiske fans via ulovlige downloads, men som led i en filmfestival i Shanghai kan filmene nu ses på det store lærred i udvalgte biografer.

Der er ingen forklaring på, hvorfor de kinesiske myndigheder nu har åbnet op for, at det kinesiske publikum kan opleve den legendariske hilsen »May the force be with you«, men udviklingen i landet har taget flere tigerspring på de fire årtier, der er gået siden premieren på den første film i 1977.

På det tidspunkt var Kina kun lige kommet ud af det kaos, som den såkaldte kulturrevolution havde kastet landet ud i fra midten af 1960erne til 1976, hvor Kinas daværende leder, Mao Zedong, døde.

Ifølge AFP blev tirsdagens visning i Shanghai af den første Star Wars-film, »A new hope«, et gedigent tilløbsstykke.

Hardcore fans havde allerede i weekenden kunnet opleve de tre første film fra ende til anden ved en særforestilling, men ved forevisningen tirsdag i en af Shanghais centralt beliggende biografer var alle sæder næsten besat, skriver nyhedsbureauet.

De ulovlige downloads kan købes på nettet for godt 12 dollar for samtlige seks film, men som den butiksansatte Joy Han, der havde taget en dag fri fra arbejde, sagde:

»Det ser bedre ud på et stort lærred, og så er det første gang, at de vises i Kina.«