Knækket hals for 165 millioner

En kostbar Stradivarius væltede, da den skulle fotograferes af eksperter i det spanske kongepalads.

En af de spanske Stadivarius-violiner, som stadig er intakt, er tidligere blevet røntgenfotograferet for at afsløre, hvorfor strengeinstrumenterne fra violinbyggeren i Cremona har en særlilg lyd. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

"Ja, det var da ærgerligt, men den kan sagtens repareres," siger en unavngiven repræsentant for den spanske kulturarvsstyrelse om et uheld med en uvurderligt kostbar cello fra 1600-tallet af den italienske violinbygger Antonio Stradivari.

Celloen var den 13. april i eksperthænder for at blive fotograferet, men faldt ned og knækkede halsen. Halsen er ikke den originale, men er tidligere i celloens liv blevet udskiftet, så eksperterne tager det  forholdsvist roligt. Alligevel prøvede de at holde uheldet hemmeligt, skriver den spanske avis El Mundo.. der i sidste uge fik nys om uheldet ud fra de rygter, der uværgeligt begyndt at cirkulere.

Celloen med den nu knækkede hals er et af fire instrumenter, den såkaldte "Kongelige Kvartet", fremstillet af den italienske mester, og oprindeligt overgivet som kvintet til den spanske kong Felipe V købte i slutningen af 1700-tallet.  Kvartetten består i dag af to violiner, en bratch og den knækkede cello lever til daglig et stille liv i Palacio Real i Madrid, den tidligere residens for den spanske kongefamilie. Under den spanske kulturarvsuge skulle hele kvartetten fotograferes.

Til alt uheld var det netop celloen, det mest værdifulde af instrumenterne, der faldt ned af det podie, den var stillet op på under fotograferingen.

El Mundo bringer en dramatisk beretning om hvordan celloen var stivet af med skumgummi, men alligevel væltede forover og ramte kanten af podiet med halsen, som knækkede over tæt på celloens krop. Fotografen nåede at gribe fat i en del af celloen, som ramte gulvet uden at komme yderligere til skade.

Avisen har endda fremskaffet et billede af den knækkede hals: El stradivarius roto se puede 'arreglar fácilmente', según Patrimonio Nacional

Celloen har ikke en egentlig salgspris, men anslås at være op imod 22 millioner euro værd eller 165 millioner danske kroner. Det er baseret på de seneste salg af Stradivarius-violiner, som går til lavere priser end celloerne.

Stradivari menes at have bygget 80 celloer, hvoraf måske 60 er bevaret, og det er kun de 25 af dem, hvis ejere ønsker at vi andre skal kende til deres eksistens. Den spanske kongelige Stradivarius er bygget i 1694 og er den femteældste af de 25 offentligt kendte celloer.