Knæ og tænder skal afklare 15.000 asylbørns alder

Sverige er nu klar til fysisk at kontrollere alderen på uledsagede asylsøgere under 18 år, som er ankommet i rekordantal til Sverige siden 2014.

Arkivfoto fra mandag  den 7. september 2015: Med Sverige som destination på propfyldte tog blev omkring 600 flygtninge fra bl.a. Syrien stoppet i Rødby af det danske politi. Nogle gik med det samme ad motorvejen mod Sverige, mens andre blev i byen for at overveje beslutningen om at lade sig indskrive. Drengene under 18 år venter på, hvad der skal ske på togperronen i Rødby. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mellem 15.000 og 18.000 uledsagede flygtningebørn i Sverige står til at skulle aldersundersøges det næste år, skriver Svenska Dagbladet.

Svenskerne har netop lagt sig fast på en måde at undersøge alderen hos asylansøgere, der søger ophold som uledsagede flygtningebørn og dermed angiver at være under 18 år.

Sverige har diskuteret aldersvurdering af de uledsagede flygtningebørn i flere år, men efter en regeringsbeslutning er Rättsmedicinalverket, RMV, nu barslet med en metode til aldersvurdering af de unge. RMV er den overordnede nationale svenske myndighed for retsmedicin og retspsykiatri.

Den svenske metode bliver en røntgenundersøgelse af visdomstænderne og en MR-skan af knæene.

Metoden minder om dem, der bruges i andre lande, hvor man med få variationer bruger en tandundersøgelse og en skeletundersøgelse til at fastlå den biologiske alder af en asylansøger. Både i Danmark og Norge suppleres røntgenundersøgelsen af kæben med en røntgenundersøgelse af håndknoglerne. I Sverige skal tandundersøgelsen suppleres af en MR-skan af knæleddet og den nederste del af lårbensknoglen, der ligesom håndrodens knogler har vækstzoner, der lukker sig i takt med graden af udvoksethed.

Der har i Sverige været udtrykt bekymring fra de særlige asylcentre for børn  og unge, hvor personalet oplevede problemer med at voksne mænd blev anbragt sammen med mindreårige.

Ifølge det svenske Migrationsverket er der tvivl om alderen hos 70 procent af de uledsagede flygtningebørn, som angiver en alder på 15, 16 eller 17 år.

I Danmark viste en opgørelse fra Udlændingestyrelsen i starten af året, at når der er så meget tvivl om alderen på et uledsaget barn, at man sætter en aldersundersøgelse i gang, vil man i 72-80 procent af tilfældene finde, at personen er over 18 år.

Det er dog langt fra alle de 15-17-årige flygtningebørn, der aldersundersøges. Udlændingestyrelsen traf 292 afgørelser om alder i 2014, hvor der ankom 815 uledsagede flygtningebørn til Danmark.

Sverige modtog i 2015 35.250 uledsagede flygtningebørn. Ni ud af ti var drenge, og der var det år tale om en tidobling af antallet fra 2013. viser tal fra Eurostat. I år har tallet været betydeligt lavere, indtil august er ankommet  1700 uledsagede flygtningebørn til Sverige.

Danmark modtog sidste år 2125 uledsagede flygtningebørn, mere end en fordobling fra de 815 i 2014. Årene forinden lå tallet stabilt mellem 300 og 500.