Klimarapport trækkes tilbage

Klimaforskere trækker nu omstridt rapport om vandstigninger tilbage.

klimarapport-traekkes-tilbage
En omdiskuteret klimarapport om vandstigninger trækkes nu tilbage på baggrund af tekniske fejl i undersøgelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Et af de store diskussionsemner under klimatopmødet i december drejede sig om, hvor meget den globale opvarmning vil få vandstanden til at stige i løbet af det næste århundrede.

Nu er en den af de mere omdiskuterede undersøgelser om emnet, der blev offentliggjort i tidsskriftet Nature Geoscience i 2009, blevet trukket tilbage. Undersøgelsen forudsagde en stigning på op til 82 centimeter indtil år 2100. Efter publiceringen har flere forskerkolleger dog påpeget to tekniske fejl, heriblandt en regnefejl, og det har medført, at rapporten nu trækkes tilbage. Det skriver The Guardian på avisens hjemmeside.

- Det er en af de ting, der sker. Folk laver fejl, og der kan ske fejl i forskning, siger Mark Siddall, der er en af de tre forskere bag undersøgelsen.

Må begynde forfra

Han og hans samarbejdspartnere havde ellers konkluderet, at undersøgelsen styrkede resultaterne i den lige så omdiskuterede IPCC-rapport fra 2007, der viste, at vandstanden sandsynligvis ville stige mellem 18 og 59 centimeter. Men fejlene i rapporten var så essentielle, at hele undersøgelsen altså må trækkes tilbage.

Om konklusionen var en overvurdering eller en underdrivelse, tør forskerne bag ikke svare på, men de vil nu forsøge at lave undersøgelsen forfra.

Andre undersøgelser har hævdet, at vandstanden risikerer at stige op til to meter.