Klimarapport fra FN vil chokere verden

2500 forskere bag ny foruroligende rapport fra FN's Klimapanel forudsiger temperaturstigninger på 2-4,5 grader i dette århundrede. Rapporten udsendes næste uge.

En kommende FN-rapport om klima indeholder de hidtil mest overbevisende beviser for, at den globale opvarmning er knyttet til menneskets aktiviteter. Den vil forhåbentlig chokere verden, så der bliver handlet mere effektivt, sagde formanden for det internationale klimapanel IPCC, R.K. Pachauri, torsdag.

Rapporten fra IPCC, der offentliggøres den 2. februar, er baseret på research fra 2500 forskere i over 130 lande, og den har været under udarbejdelse i seks år.

- Jeg håber, at denne rapport vil chokere folk og regeringer til at handle mere seriøst, da det virkelig ikke lader sig gøre at få et mere autentisk og overbevisende videnskabeligt arbejde, tilføjede han.

Rapporten forudsiger temperaturstigninger på mellem 2 og 4,5 grader i dette århundrede - med omkring 3,0 grader som det mest sandsynlige. EU har fastsat som politisk mål, at opvarmningen skal holdes under 2 grader.

Pachauri betegnede rapporten som "langt mere seriøs og langt mere foruroligende" end de tre tidligere rapporter.

/ritzau/