Klimaplan for kloden klar ved middagstid

Kl. 11.30 lørdag præsenteres verdens lande for den endelige klimaplan for kloden.

Foto: CHARLES PLATIAU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

PARIS: I aftenens og nattens løb er der blevet arbejdet intenst for, at Paris kommer til at skrive verdenshistorie i dag med vedtagelsen af en global klimaplan.

USAs præsident Obama har fra Det Hvide Hus haft telefoniske drøftelser med flere verdensledere, herunder Kinas Xi Jinping. Brasilien har tilsluttet sig en såkaldt ambitiøs koalition af lande, der bl.a. tæller EU og USA. Det er gjort i forsøget på at lægge pres på alle lande, når klimaaftalen ventes vedtaget lørdag eftermiddag.

Og på hoteller i Paris og i private mødelokaler har miljø- og udenrigsministre haft intense slutdrøftelser i forsøget på at fjerne de sidste uoverensstemmelser landene imellem.

Alt sammen med det resultat, at formanden for hele klimakonferencen, den franske udenrigsminister Laurent Fabius, natten til lørdag kunne fremtrylle en angiveligt definitiv tekst til en global klimaaftale.

"Vi har en tekst, vi kan vise frem," sagde en talsmand for Fabius sent i nat til nyhedsbureauet AFP.

I formiddagstimerne går tiden med at få oversat teksten til FNs seks officielle sprog, hvorefter forventningen er, at dokumentet overbringes til landenes ministre kl. 11.30 lørdag.

Ifølge nyhedsbureauet AP vil både FN-generalsekretær Ban ki-Moon og Frankrigs præsident Francois Hollande deltage og holde taler i den forbindelse for at lægge pres på nationer og landegrupper.

Det afsluttende møde indledes dermed 16 timer senere end den oprindelige deadline, men det er snarere reglen end undtagelsen, at FN-klimaforhandlinger løber over tid.

Det største springende punkt i forhandlingerne har nok været spørgsmålet om differentiering. Om hvordan byrdefordelingen med hensyn til nedskæringer af CO2-udslip samt finansiering til sårbare og fattige udviklingslande skal være mellem de gamle og rige industrilande og mellem såkaldte udviklingsnationer som Kina, Malaysia og Singapore, der har oplevet voldsom økonomisk vækst med tilsvarende stigende udledningskurver.

Men også bl.a. USAs og EUs krav om gennemsigtighed - om mekanismer til at måle og verificere, at landene rent faktisk overholder deres udledningsmål - har været et prekært emne, som ikke mindst Kina har været modstander af.

Ifølge Berlingskes oplysninger kan der ikke foretages ændringer i den kompromistekst, der nu er på vej til at blive præsenteret af det roste og hårdt arbejdende franske klimaformandskab.

Hvilket rummer den risiko, at den falder til jorden i eftermiddag i Paris. FN-systemet kræver enighed blandt alle lande, så hvis bare en enkelt nation stiller på kraftigt på bagbenene, kan resultatet i princippet blive en klode, der stadig står uden en overordnet plan til bekæmpelse af de accelererende klimaforandringer.