Klimagennembrud på Bali efter vrede, veto og gråd

FN’s klimakonference på Bali fik tidligere i dag en dramatisk afslutning. 187 lande sagde ja til at arbejde frem mod en global klimaaftale i København i 2009. Forinden var FN’s klimachef Yvo de Boer brudt sammen i gråd, og USA havde nedlagt veto i plenum.

Forhandlingerne på FN’s klimakonference tog hårdt på klimachef, Yvo de Boer, der brast i gråd under de afsluttende forhandlinger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters

NUSA DUA, BALI

Det var en tilfreds og lettet dansk klimaminister Connie Hedegaard (K), der kl. 16.00 lokal tid mødte pressen, efter at FN’s klimakonference på Bali endte med et gennembrud og ikke et sammenbrud.

Men inden skulle man igennem et intens diplomatisk drama med kinesisk vrede og et regulært sammenbrud hos FN’s klimachef Yvo de Boer, der måtte forlade podiet for at tørre øjnene.

»Jeg er glad for, at vi har en aftale. Vi og de andre EU-lande har ikke fået opfyldt alle vore krav, men sådan er det, når man forhandler. Til gengæld har vi fået en køreplan frem mod klimamødet i København i 2009. Det var det, vi kom efter,« siger Connie Hedegaard, der samtidig understreger, at der ligger en kolossal udfordring i at forvandle køreplanen til en global og historisk klimaaftale.

Umiddelbart betyder gårsdagens enighed, at 187 lande tilslutter sig konklusionerne fra FN’s klimapanel om, at menneskeskabte klimaforandringer er et alvorligt problem. At det truer mennesker, dyr og planteliv på jorden. Og alle landene – heriblandt USA, Kina, Indien, Rusland, og Saudi-Arabien – har nu lovet, at de vil forhandle om en aftale i København.

Hvad aftalen helt konkret kommer til at indeholde af forpligtelser for de enkelte lande, er til gengæld endnu helt uklart.

»Men der var helle ingen, der har haft som mål, at vi her på Bali skulle have faste mål for landenes udledninger,« siger Connie Hedegaard.

Lørdag 13.30 - 6.30 dansk tid - var der endnu langt fra klarhed over, om der overhovedet ville blive et kompromis.

Klimaminister Connie Hedegaard mødte som de øvrige ministre frem kl. 8.00, efter at forhandlinger var blevet afbrudt lidt omkring 2.30 natten til lørdag.

Lørdag begynder med, at Indien forkaster teksten fra formandskabet. Herefter laver formandskabet en procedurefejl, som endnu med voldsomt vredesudbrud fra den kinesiske delegationsleder.

FN’s klimachef, Yvo de Boer, der har arbejdet i døgndrift sammen med det indonesiske formandskab om at lede forhandlingerne, begynder på en undskyldning.

»Der er tale om en misforståelse…..,« siger han, hvorefter han bryder sammen og skjuler ansigtet i hænderne, alt imens han forlader podiet.