Klimaforskere blev presset af Det Hvide Hus

Bush-regeringen beskyldes for at have presset amerikanske klimaforskere til at sminke forskningsrapporter om global opvarmning.

Capitol Hill i Washington D.C. Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere

Amerikanske klimaforskere blev presset til at forme deres rapporter om global opvarmning, så det passede ind i Bush-regeringens skeptiske holdning til spørgsmålet om klimaforandringer.

Det meddelte en forskergruppe under en høring i en komité under USA's kongres tirsdag aften.

- Vores undersøgelse viser, at forskning af høj kvalitet ikke kom ud, sagde Francesca Grifo fra Sammenslutningen af Skeptiske Forskere, der arbejder for at fremme grundig videnskabelig forskning.

Gruppens undersøgelse viser, at i løbet af de sidste fem år har 150 klimaforskere personligt oplevet politisk indblanding i mindst 435 tilfælde.

- Næsten halvdelen af alle, vi har fået svar fra, har følt eller personligt oplevet pres for at fjerne ordene "klimaforandring", "global opvarmning" eller lignende vendinger fra en række dokumenter, sagde Grifo.

Rick Piltz, der tidligere var ansat som forsker for den amerikanske regering, fortalte kongreskomitéen, at han forlod sit job i 2005 efter at have været under pres for at nedtone forskningsresultater om global opvarmning. Han sagde, at det især var en tidligere embedsmand i Det Hvide Hus, Phil Cooney, der forsøgte at så tvivl om konsekvenserne af global opvarmning.

Cooney var lobbyist for oliebranchen, inden han blev stabschef for en miljøkomité under Det Hvide Hus. Han er flere gange blevet taget i at ændre i rapporter om global opvarmning, så de var mindre negative. Han forlod Det Hvide hus i 2005 for at arbejde for oliegiganten ExxonMobil.

Formanden for kongreskomitéen, demokraten Henry Waxman, kritiserede regeringsembedsmænd for gentagne gange at have "vildledt befolkningen ved at så tvivl om forskning i global opvarmning" og for at have tilbageholdt dokumenter, der kunne bevise, at regeringen fordrejede sandheden om global opvarmning.

Først sidste år har præsident George W. Bush offentligt erkendt, at klimaforandringer finder sted, og at der er en sammenhæng med menneskelige aktiviteter.

I sin årlige tale til den amerikanske nation, som Bush holdt i sidste uge, kaldte han klimaforandringer "en alvorlig udfordring", som skal bremses ved hjælp af teknologi og flere alternative energikilder.

Han undlod imidlertid at forpligte sig til at begrænse udledningen af kuldioxid, der ifølge forskerne er delvis skyld i den globale opvarmning.

/ritzau/Reuters