Klimaforhandlinger på Bali genoptages lørdag

Forhandlingerne ved FN’s klimakonference på Bali er afbrudt og genoptages i morgen. "Det kan gå godt, eller det kan gå skidt," siger en irriteret klimaminister Connie Hedegaard (K).

"... alle holder deres kort ind til kroppen. Der er ingen, der siger ja til delelementer.", siger den danske klimaminister om de langtrukne forhandlinger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Evensen

Nusa Dua, Bali
Connie Hedegaard orienterede kl. 02.30 natten til lørdag – 19.30 dansk tid - pressen om, at en lang dags forhandlinger ved FNs klimakonference på Bali endnu ikke er slut, selvom konferencen skulle slutte fredag.

”Vi er ikke færdige endnu. Vi starter igen i morgen tidlig. På nuværende tidspunkt kan man ikke vide, om det går godt eller det går skidt,” siger den danske klimaminister

Der har ellers dagen igennem lydt optimistiske toner ved forhandlingerne på Bali, der har til formål at fastlægge en køreplan, som skal gøre det muligt i København i 2009 at indgå en global og historisk aftale om indsatsen mod klimaforandringer.

Men 16 timers forhandlinger i løbet af fredag og ind i natten til lørdag har ikke været nok.

”Der står ikke et dokument lysende klart til vedtagelse i plenum. Det kan man ikke påstå. Der er forskellige udeståender stadig. Det skal skrives sammen af det indonesiske formandskab og af FN’s klimasekretariat i løbet af natten, og så skal det fremlægges for plenum i morgen tidlig. Det er planen. Det er så langt, man kan komme nu,” siger Connie Hedegaard, der siger, at helt centrale elementer i aftalen fortsat er ubesvarede:

”Hvordan skal præamblen se ud? Hvad skal der stå omkring de udviklede lande? Og hvad skal der stå omkring udviklingslandene? Hvilket sprog kan man enes om? Er det muligt at lægge en tekst frem, der vil kunne køre igennem plenum? Jeg ville ikke kunne give et bud på det nu. Det er sådan, at alle holder deres kort ind til kroppen. Der er ingen, der siger ja til delelementer. Det hele afhænger af, om man til sidst accepterer hele pakken,” lyder det fra Connie Hedegaard.

Hun forsikrer, at USA og Indien har været mere positive end tidligere. Tysklands miljøminister Sigmar Gabriel og FN’s klimachef Ivo de Boer har fredag givet udtryk for optimisme. Men hvad den optimisme egentlig bygger på, stod natten til lørdag uklart.

Møderne genoptages kl. 08.00 lokal tid, og FN’s generalsekretær Ban Ki-Moon, der fredag var på Øst-Timor, meddeler, at han lørdag vil holde en pressekonference på Bali.