Klimaforandringer truer helbredet: Vi kan få PTSD og salmonella af de stigende temperaturer

27 nationale forskningsinstitutter i Europa slår alarm. Klimaforandringerne udgør en alvorlig trussel mod helbredet, og hvis ikke temperaturstigningen holdes under to grader, kan det føre til spredning af smitsomme sygdomme i Europa.

»Klimaforandringerne bør udråbes til en af de mest seriøse trusler mod helbredet,« mener en af frontfigurerne bag ny klimarapport. Her er det Folkets Klimamarch ved Knippelsbro i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Hedebølger, oversvømmelser og tørker er ikke bare ekstreme vejrfænomener, som kan koste liv, når de rammer et givent område.

Klimaforandringerne kan også indirekte sprede flere sygdomme og give psykiske mén. Det konkluderer en rapport, som 27 nationale forskningsinstitutter i Europa står bag, ifølge The Guardian.

Faktisk udgør den globale opvarmning allerede nu en meget alvorlig trussel mod menneskers helbred, lyder det i rapporten.

»Klimaforandringerne bør udråbes som en af de mest seriøse trusler mod helbredet,« siger professor Andrew Haines, der selv er én af frontfigurerne bag rapporten fra European Academies' Science Advisory Council (EASAC).

Når et område rammes af hedebølge, oversvømmelse eller tørke, har det ikke bare konsekvenser, mens naturfænomenet står på. Det kan også få konsekvenser for dem, der rammes af det ekstreme vejr, lang tid efter.

Ifølge rapporten er der allerede personer, der får posttraumatiske stresslidelser (PTSD), angst, depressioner og problemer med afhængighed på grund af klimaforandringerne.

Samtidig forventer forskerne, at smitsomme sygdomme vil spredes i Europa, efterhånden som temperaturerne stiger.

Dette kan eksempelvis få bestanden af myg og flåter, som spreder denguefeber og borrelia, til at vokse. Også salmonellabakterier kan spredes, eftersom de trives bedre under varme forhold, og ifølge rapporten er der endda forskning, der viser, at E. colibakterier i højere grad kan blive resistente over for antibiotika, des varmere vejret bliver.

Rapporten undersøger, hvilken skade den globale opvarmning og klimaforandringerne allerede nu gør på folks helbred, og hvordan truslen kan vokse i fremtiden – men også, hvad der skal til for at sætte en stopper for truslen.

Sørger Europa for at få nedbragt sit CO2-udslip og i øvrigt fastholder Paris-aftalens mål om at holde den globale temperaturstigning godt under to grader frem mod 2030, kan det for eksempel redde de 350.000 mennesker, som hvert år dør af luftforurening på grund af fossile brændsler i Europa. Det skriver The Guardian, som også varsler, at såfremt europæerne spiser mindre kød, kan dette få positive effekter for både den globale fødevareproduktion, Europas CO2-aftryk og menneskers helbred.