Klimabombe fra norske forskere

Ifølge fremtrædende norske forskere kan klimaproblemet være langt mere alvorligt en antaget. Minister varsler skærpet forhandlingsposition ved klimatopmødet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Prognoserne fra FN's Klimapanel er alvorlige nok i sig selv, men den reelle klimatrussel kan vise sig at være langt mere alvorlig. Det viser ny forskning fra to fremtrædende norske klimaforskere ved Bergens Universitets Bjerknesscenter for Klimaforskning, skriver Dagsavisen.

Professorerne Eystein Jansen og Helge Drange har lavet beregninger, som viser, at mængden af CO2 i atmosfæren kan være 20-25 procent højere end tidligere antaget. Det skyldes, at naturen ikke længere kan opsluge lige så mange drivhusgasser som tidligere.

Både Jansen og Drange har deltaget i klimapanelets arbejde og udarbejdet klimamodeller, som tager hensyn til de højere CO2-niveauer. Nu har de også brugt modellerne til de simuleringer, som den næste rapport fra klimapanelet skal bygge på.

Modellerne blev mandag præsenteret for den norske miljøminister, Erik Solheim. Og ministeren siger til Dagsavisen, at det nu er endnu vigtigere med en stærk og klar aftale ved klimatopmødet i København. Ministeren varsler samtidig en skærpelse af den norske forhandlingsposition.

De to professorer advarer om, at der må gås mere drastisk til værks fra politisk hånd end tidligere antaget. Helge Drange siger, at det er realistisk at forestille sig temperaturstigninger på helt op til fire grader, og at man nu må sigte mod at formindske udslippet af klimaskadelige gasser med 85 procent inden 2050.

/ritzau/