Kinnock flygter fra skyggekabinet: Jorden brænder under Corbyn

Medlemmerne af Corbyns skyggekabinet fortsatte mandag med at trække sig fra deres poster. Blandt andre den tidligere danske statsminister Helle Thorning-Schmidts mand, Stephen Kinnock, som rundede af med at rette en hård kritik direkte til Labour-lederen.

Steven Kinnock meldte sig mandag ind i koret af fremtrædende Labour-medlemmer, som mener, at Jeremy Corbyn skal træde tilbage efter den »skuffende« EU-afstemning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares

Arbejderpartiet Labour er i dyb krise i kølvandet på den britiske EU-folkeafstemning, og mandag sluttede flere fremtrædende parlamentarikere sig til oprøret mod deres partileder, Jeremy Corbyn, som er blevet voldsomt kritiseret for en halvhjertet indsats i kampagnerne op til afstemningen.

Således sivede medlemmerne mandag i en lind strøm ud af Corbyns skyggekabinet, ligesom 12 af deres partifæller gjorde søndag. Nærmere bestemt havde den i stigende grad pressede partiformand midt på eftermiddagen vinket farvel til i alt 20 af de 31 medlemmer af kabinettet - herunder skyggeudenrigsminister Diana Johnson og skyggeforsvarsminister Toby Perkins, ligesom også Danmarks tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidts mand, Stephen Kinnock, tog sit gode tøj og gik.

Halvhjertet og glansløst

Sidstnævnte bestred ikke nogen skyggeministerpost, men fungerede som »parlamentarisk privatsekretær« for partikammerat og parlamentsmedlem Angela Eagle, som ligeledes med »deep regret« trak sig fra kabinettet i løbet af mandagen.

I sin skriftlige »opsigelse«, som er stilet direkte til Jeremy Corbyn, skriver Stephen Kinnock blandt andet, at han ikke anser partilederen som klædt på til opgaven i kølvandet på sin »halvhjertede og glansløse« rolle i forbindelse med kampagnen forud for Brexit-valget.

»Britisk politik vil i de kommende år blive totalt domineret af Brexit-forhandlingerne, og jeg tror ikke, at du har hverken erfaringen eller de nødvendige færdigheder til at sikre Labour en stærk stemme ved forhandlingsbordet,« skriver Steven Kinnock blandt andet til partilederen.

Corbyn afviste imidlertid mandag eftermiddag at gå af trods det stigende pres fra de indre cirkler.

»Jeg beklager, at der har været opsigelser i dag fra mit skyggekabinet. Men jeg vil ikke svigte tilliden fra dem, der har stemt på mig, eller de millioner af støtter over hele landet, der har brug for Labour til at repræsentere dem,« lød det ifølge Ritzau i en officiel udtalelse.

Mistillidsafstemning forude

Corbyn fyrede søndag Hilary Benn fra posten som Labours udenrigspolitiske chef, efter at denne havde udtalt, at han ikke havde tillid til Corbyns ledelse.

»Han er en god og ordentlig mand, men han er ikke nogen leder,« sagde Hilary Benn til TV-stationen BBC.

Corbyn bakkes op af flere magtfulde fagforeninger, ligesom omkring 180.000 har bakket op om en underskriftsindsamling på nettet, der støtter ham.

I september blev han valgt som Labour-leder med overbevisende flertal.

»De, der ønsker ændringer i Labours ledelse, må stille op ved et demokratisk valg, hvor jeg vil være kandidat,« sagde Corbyn søndag aften.