Kinesiske kvinder vil have vestlige mænd. Det efterlader 30 millioner kinesiske mænd tilovers

30 millioner kinesiske mænd vil i 2020 være på jagt efter en partner, uden at der rent statistisk vil være et oplagt bud i Kina. Kvinderne er i markant mindretal og har magten til at vælge og vrage – og flere og flere af dem vælger ingen af de kinesiske mænd og snupper i stedet en vesterlænding.

I Sanlitun-kvarteret i Beijing mødes de unge og smarte kinesere, og kvinderne får stor opmærksomhed, fordi landet har langt flere ugifte mænd end kvinder. Arkivfoto: Fred Dufour/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I det fashionable kvarter, Sanlitun, i centrum af Beijing er gaderne proppede med unge mennesker. Smarte piger og drenge, der er klar til en aften på nogle af kvarterets hippe natklubber og sofistikerede cocktailbarer.

Cindy, Grace og Sue, der ligesom de fleste andre unge kinesere har taget engelske navne til at bruge over for udlændinge, er alle i stiletter og klar til at indtage Beijings natteliv og måske starte en flirt med en af de alt, alt, alt for mange kinesiske mænd i forhold til antallet af kvinder.

»Vi kan virkelig vælge og vrage,« griner Cindy på 19 år og bliver bakket op af 22-årige Sue:

»Det er meget tydeligt at mærke, at vi piger er i undertal, når vi går ud. Vi får enormt stor opmærksomhed, og der er mange tilbud fra alle sider og fra alle aldre. De unge drenge prøver mest at score for sjov, men de ældre søger efter kone-potentiale.«

I Kina har man et navn for de ugifte mænd over 30 år. »Shengman,« kalder man dem, og direkte oversat betyder det »mænd tilovers«.

På grund af et-barns-reglen, der blev afskaffet i 2015, er der i Kina mange millioner flere mænd end kvinder, fordi mange forældre har ønsket sig drengebørn, hvis de kun kunne få ét. I dag må mændene tage konsekvensen af deres forældres beslutning, der i praksis betyder, at der i 2020 vil være 30 millioner flere mænd, der leder efter en partner, end kvinder. Det skriver BBC.

Ifølge bogen The Demographic Future, skrevet af den amerikanske analytiker Nicholas Eberstadt, vil mere end hver fjerde kinesiske mand i 2030 ikke være blevet gift, når han er i 30erne. Og i et traditionelt samfund som Kina stadig er i dag, er det en alt for sen alder stadig at være single.

»Det er især uden for storbyerne, at det her er et massivt problem. I modsætning til vesten, er der stadig et enormt konservativt og traditionelt billede af, hvad det vil sige at være en mand: Man skal have en kone, nogle børn, et hus, og man skal kunne forsørge,« forklarer Lu Zheng, der er professor i Sociologi ved Tsinghua Universitet i Beijing.

»Hvis du ikke kan leve op til de samfundsforventninger, så er du ikke socialt accepteret, og det skaber jo en hel masse millioner af kinesiske mænd, som altid vil føle sig som en fiasko,« siger Zheng og forklarer, at problematikken har gjort ægteskabet meget materielt funderet i Kina:

»I dag er det i høj grad din økonomi, der styrer, om du kan finde en kone. De rige i byerne har nemt ved det. Mens de fattige på landet har meget vanskeligt ved at udleve drømmen om familie, når de få kvinder ofte vælger den bedste forsørger.«

Der er mange eksempler på, at de kinesiske mænd går til ekstremer for at finde en hustru og blive en af de heldige, der ikke ender op alene.

For eksempel betalte en kinesisk mand, ifølge BBC, et dating-bureau i Shanghai knap syv millioner kroner for at finde ham den perfekte kone. Og da det ikke skete, sagsøgte han dem.

Mange vender også næsen mod psykologer og stylister, der skal forvandle dem både udvendigt og indvendigt, så de har bedst mulig chance for at vinde de eftertragtede kvinders hjerter.

Og så er der alle dem, der bruger de kinesiske applikationer, hvor du kan hyre en kæreste for knap 10.000 kroner om dagen, som du så kan præsentere for din familie. Og hvem ved – måske hun pludselig bliver forelsket som i filmen »Pretty Womans« eventyrånd.

Men for at det ikke skulle være nok, at der er alt for mange kinesiske mænd om buddet, er de vestlige mænd de senere år også begyndt at komme og »stjæle« de kinesiske kvinder fra giftemodne, kinesiske mænd.

Siden det i 1983 vakte opsigt, da en kinesisk kvinde havde valgt at gifte sig med en vestlig mand, er mange fulgt efter, og ifølge China Daily er det i de senere år en tendens, der vokser markant. Kvinderne finder de vestlige mænd attraktive af flere årsager – både deres selvsikre, afslappede og humoristiske tilstedeværelse, men i særdeleshed også deres højde og muskuløse kropsbygning, bliver ofte nævnt som grunden.

»JA!«, udbryder Cindy og Sue i kor til spørgsmålet, om de finder vestlige mænd attraktive, mens Grace kommer efter dem med et bestemt »Nej.«

»Vestlige mænd er høje, smukke og sjove. Og så er de jo også helt vilde med os asiater,« fniser Cindy og fortsætter:

»Der er mange vestlige mænd i Beijing, der prøver at score os, og når jeg taler med dem om, hvad de ser i asiatiske kvinder, er det tit, at vi er lidt mere traditionelle og blide, end de vestlige kvinder er. Vi bliver også ofte hjemme, når vi er blevet gift, og vi tager os af vores mænd,« forklarer hun.

»Men selv om vi godt kan lide at date vestlige mænd, er det ikke så ofte dem, vi ender med at gifte os med. For det, de vestlige mænd ikke forstår, er, at det kræver en traditionel mand, hvis man vil have den blide, omsorgsfulde kvinde. Så skal manden betale, bære tunge ting, bygge hus, tage ansvar og være forsørger. Man får ikke det ene, uden at være det andet,« siger hun smilende og bliver bakket op af de andre.

»Og det forstår de kinesiske mænd. De ved godt, at det er deres rolle,« siger Grace.

Ud over truslen fra de vestlige mænd, er de kinesiske kvinders voksende fokus på egen karriere også en hæmsko for potentielle ægteskaber. For da Kina stadig er meget traditionelt, og mange mænd gerne vil have en kvinde, der bliver hjemme, så ser mange kinesiske mænd ikke karrierekvinderne som konepotentiale.

Den kinesiske datingside, IWantaMan.com, har kun 36 profiler. Alle er millionøser, der har prioriteret karrieren og nu gerne vil finde den perfekte mand at dele millionerne med. Men de 36 kvinder er kun eksempler på en tendens, der ekskluderer karrierekvinder fra ægteskabsmarkedet.

»Denne her skævvridning har skabt en ny magtbalance i Kina. Hvor det traditionelt er manden, der er den magtfulde, har kvinderne nu overtaget på det her område. Men der er bare stadig rigtig mange kinesiske mænd, der hellere drømmer om en kone, der passer på hjemmet, end én der har bankbogen fuld,« forklarer Lu Zheng.

Tilbage i Sanlitun er mændene Zhang og Yang, ligesom pigerne, også på vej i byen i håb om en god nat med søde piger, der hvis ikke koner måske kunne blive til en potentiel kæreste.

»Der ligger et kæmpe pres på os. Og vi er enormt bevidste om, at vi er i overtal,« siger Zhang og fortsætter:

»Det er kun de bedste mænd, der får koner – så på den lyse side, kan du sige, at det gør, at vi alle bestræber os på at blive de bedst mulige mænd,« smiler han.

De kinesiske drenge på 19 åg 20 år har også godt lagt mærke til den voksende trussel fra vesten, når de bevæger sig ud i Beijings natteliv.

»Pigerne synes, de vestlige mænd er høje og flotte, og at vi er for lave,« griner han.

»Men vestlige mænd forstår ikke, hvordan man er en sand gentleman og forsørger, som vi gør. På traditionel kinesisk manér. Så de er velkomne her i Kina. Det er alligevel os, der i sidste ende ender med at sætte en ring på pigens finger,« afslutter han, inden de to smutter ind på den nærmeste cocktailbar med flirte-følehornene ude.

Maria Arcel er Berlingskes korrespondent i Asien