Kinesiske købekærester løser nytårets familiekrise

»Lej mig« er en af mange kinesiske apps, der udlejer pro-formakærester. Det er der bud efter under kinesisk nytår, hvor mange frygter at vende single hjem til familien.

I Kina er nytårsferien lig med ubehage-lige spørgsmål fra familien. Det er her, købekæresten kommer ind i billedet.
Læs mere
Fold sammen

Nu og da runger lyden af fyrværkeri i Beijings gader, men ellers er der stille i den kinesiske hovedstad. Hanens år blev fredag aften skudt ind, og årets vigtigste højtid begyndte. Det er kinesisk nytår, og roen har sænket sig over Kina.

Nytåret er ensbetydende med familiemiddage og sammenkomster – en tradition og ferie­tid, de fleste ser frem til, men som andre frygter. Ofte er det nemlig også ensbetydende med forhørslignende tilstande, når familien kræver svar på spørgsmål om alt fra privatøkonomi til privatliv.

Især de kinesere, der vender alene hjem for at holde nytår, kan se frem til at blive konfronteret.

»Hvorfor har du ikke en kæreste?« og »hvornår skal du have børn?« er blandt de mest frygtede spørgsmål. Derfor vælger nogle af Kinas singler at leje sig til et fredfyldt nytår – ved at hyre en falsk kæreste. Fænomenet er ikke nyt, men branchen for den slags matchmaking har gennemgået en teknologisk udvikling.

Adskillige kinesiske apps til mobiltelefonen tilbyder nu at facilitere handlen. En af dem hedder »Lej mig« på kinesisk. Når man downloader denne app, bliver man bedt om at vælge, om man vil lejes ud eller søger en person til leje. Derefter følger en række spørgsmål om ens interesser, job, og hvad man er god til – for eksempel om man kan synge karaoke. Vil man udlejes, skal man fastsætte en timepris. »Lej mig« har eksisteret i over et år, men i forbindelse med nytåret er interessen steget.

»Over 1.000 brugere på vores platform har meldt sig som dates til nytåret,« oplyser appens stifter, Cao Tiantian, til nyhedsbureauet Reuters.

Som følge af efterspørgslen er prisen steget under den kinesiske højtid, der varer to uger. Det kan koste op til 10.000 kroner om dagen at leje en køn, yngre kvinde. Et mere normalt prisleje er på omkring 1.500 kroner. Dertil kommer udgifter til transport. Til gengæld skal partneren i proformaforholdet ikke regne med at få lov til at beholde eventuelle gaver.

Det er en vigtig tradition under kinesisk nytår, at ældre familiemedlemmer giver konvolutter med penge i til yngre familiemedlemmer. Men ifølge avisen Beijing Qingnianbao, der har været i kontakt med en udlejningshjemmeside, skal pengegaverne overdrages til lejeren.

Ud over specialudviklede apps og hjemmesider eksisterer udlejningsfænomenet også på mere uformel vis på sociale medier og webfora.

En særlig niche er matchmaking blandt den del af Kinas homoseksuelle, der ønsker at holde familien uvidende om deres seksualitet. Her er der tale om falske forhold mellem bøsser og lesbiske. Dette findes der også en app for.

Lasse Karner er Berlingskes korrespondent i Kina